La reducció del trànsit i de les emissions dels serveis municipals, entre les accions per millorar la qualitat de l'aire a la comarca

El Pla consta de 44 accions repartides en set àmbits d'actuació diferenciats

El president Xesco Gomar ha lliurat el Pla al president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.
El president Xesco Gomar ha lliurat el Pla al president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. | Cedida Consell Comarcal
Redacció
20 de febrer del 2021
El Pla supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental s’ha presentat aquest dijous 18 de febrer en un acte telemàtic. Es tracta d’un document realitzat per la Diputació de Barcelona a petició del Consell Comarcal que busca implementar un seguit d’accions per tal de “reduir la contaminació atmosfèrica als 27 municipis que integren la comarca”.

El Pla, lliurat pel diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, al president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, defineix un total de 44 accions repartides en set àmbits d’actuació: la gestió i seguiment de la qualitat de l’aire, la reducció del trànsit i les emissions dels vehicles, la millora del transport públic, el foment de la mobilitat activa, la reducció de les emissions dels serveis municipals i productius i la divulgació i sensibilització ciutadana.
 
Tot i que, com ha afirmat el president comarcal “la pandèmia ha portat a una baixada de la contaminació”, la diagnosi de la qualitat de l’aire actual destapa dades reveladores. El trànsit rodat és la font més gran d’emissió a la comarca, seguit de la indústria i del sector domèstic. A més, segons indica l’inventari d’emissions, una proporció significativa de població de la comarca del Vallès Occidental està exposada a alts nivells de contaminació.

Giménez ha afegit que, segons les dades del Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), Barcelona i la seva àrea metropolitana es troben en la sisena posició de les ciutats amb més mortalitat associades a la qualitat de l’aire. Fruit d’aquesta diagnosi, s’han identificat quatre àrees d’acció prioritària en funció del grau d’impacte dels contaminants en l’àmbit local i segons la proximitat de la població exposada a grans focus emissors.

 
 

Mapa de les àrees d'actuació del Pla supramunicipal. Foto: Cedida Consell Comarcal


Durant les pròximes setmanes, cada municipi haurà d’aprovar el Pla i definir les actuacions al seu terme municipal. El president del Consell Comarcal ha destacat la feina feta des de la comarca i s’ha posat “a disposició dels municipis per poder desenvolupar les diferents accions”, recalcant que és fonamental “aplicar les mesures previstes perquè aquest Pla es posi en marxa”.