La Generalitat obre expedients contra portals immobiliaris per incomplir la regulació de lloguers a Terrassa

L'Agència Catalana de Consum inicia accions contra Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com

Pisos en lloguer a Barcelona
Pisos en lloguer a Barcelona | Ricard Novella
NacióDigital
18 de febrer del 2021
L'Agència Catalana de Consum ha obert els cinc primers expedients per incompliment de la llei de regulació de lloguers a cinc portals immobiliaris: Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com. El motiu és no haver inclòs en els seus anuncis l’índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat, que ha de constar en totes les ofertes i publicitat que incloguin els preus de lloguer.

L'Agència va obrir el mes de desembre passat una campanya d’inspeccions, que va iniciar d’ofici als portals immobiliaris que operen a través d’internet. Els anuncis publicats als portals expedientats feien referència a immobles ubicats en els municipis de Badalona, Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà del Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.


A part de les inspeccions realitzades d’ofici per l’Agència Catalana del Consum, també s’han realitzat inspeccions a partir de les denúncies rebudes per suposats incompliments de la normativa. Segons la Generalitat se n'han rebut 248,  per anuncis publicats majoritàriament en portals immobiliaris d’internet, que no informen del preu de la renda segons l’índex de referència o que no inclouen el preu de lloguer anterior.

Aquest mateix dimarts, el Sindicat de Llogaters havia anunciat la presentació de 200 denúncies contra immobiliàries i portals per no complir la normativa. Tot i que la llei es va aprovar el setembre al Parlament, la Generalitat no ha actuat d'ofici per sancionar fins ara.

Avui el Govern també ha anunciat, després de la reunió del Consell Executiu, que es personarà al Tribunal Constitucional per defensar la llei de regulació de lloguers. El PP va presentar un recurs d'anticonstitucionalitat contra la mesura i l'alt tribunal l'ha admès a tràmit.