Quin és el barri més independentista de Terrassa? I el que menys? Els vots del 14-F, carrer per carrer

Vox ha guanyat amb més del 22% dels vots a Vilardell

La jornada electoral del 14-F a Terrassa.
La jornada electoral del 14-F a Terrassa. | Aj. Terrassa
16 de febrer del 2021
Actualitzat el 19 de febrer a les 17:37h
Les eleccions del 14-F han derivat en una onada socialista que ha pintat de vermell bona part del país situant-se com a primera o segona força política. A Terrassa, el PSC ha recuperat la ciutat i els barris que van quedar tenyits de taronja les passades eleccions al Parlament de Catalunya, l'any 2017 i s'ha convertit amb la força més votada a la tercera ciutat catalana en nombre d'habitants. A continuació analitzarem les dades dels 34 barris de la ciutat, per saber com han votat els terrassencs en aquests darrers comicis. 

El barri on més suport han rebut els partits independentistes (Junts, ERC, CUP i PDECat) ha estat l'Antic Poble de Sant Pere amb el 69,27% dels vots seguit d'aprop pel Centre amb el 68,45%. Segueixen el barri de Vallparadís on les forces independentistes han arreplegat el 65,11% dels vots i Ca n'Aurell amb el 63,59%. Els barris de Sant Pere, el Segle XX i  Pere Parres també han superat el 50% dels vots cap a forces que tenen per objectiu la independència. 

Però quin és el barri on menys suport han rebut les forces independentistes? Can Palet II, on només el 13,63% dels votants ho van fer per un dels quatre partits independentistes i on el vot constitucionalista té més presència, el 74,76%. També se situa en la banda baixa, Vilardell amb el 14,17% a partits independentistes. 

Més enllà de Can Palet II, el constitucionalisme troba el seu feu també en els barris més perifèrics de la ciutat. Vilardell suma un 74,01%, seguit de Guadalhorce amb el 71,65% i Can Parellada amb el 70,85% del total de vots emesos. 

En quin barri ha rebut més suport cada partit polític?

El PSC, cla guanyador de les eleccions a Terrassa, ha rebut un gran suport a barris com Guadalhorce (44,82%), Can Palet II (41,20%) i al voltant del 39% a Ca n'Anglada i Can Parellada. 

ERC, segona força més votada al municipi s'emporta un bon pessic a diversos barris de la ciutat. De fet en molts d'ells, els republicans han estat la força escollida pel 20% dels votants, aproximadament. Amb tot, però, destaquen els barris de Sant Pere (26,12%), Segle XX (25,87%) o Pere Parres (24,97%). 

Per la seva banda, el tercer partit més votat, Junts per Cat, ha rebut un ampli suport al Centre amb un 33,07% dels vots. El partit del terrassenc Josep Rull també a superat la barrera del 30% a l'Antic Poble de Sant Pere (31,30%) i a Vallparadís (30,21%).

La ultradreta apareix trepitjant fort a Terrassa com a quarta força política més votada. Amb una mitjana del 9% de vots emesos, Vilardell és el barri on més suport ha rebut amb el 22,83% dels vots. A Can Parellada ha estat del 16,73% i en molts altres barris com Can Jofresa, Les Arenes - La Grípia, Sant Llorenç, Torre-sana o Xúquer, el suport se situa al voltant del 15% dels vots. 

Els comuns s'han quedat amb el 7% dels vots, dos punts percentuals per sota de les eleccions del 2017. En aquest cas on han rebut més suport de la ciutadania ha estat als barris de Can Tusell, Roc Blanc, Can Jofresa i Can Palet de Vista Alegre on el seu suport ha estat al voltant del 10%.

La desfeta de Cs ha estat històrica. En quatre anys ha passat de ser la força més votada a Terrassa a la sisena arreplegant tan sols un 6,39% dels vots. El discurs dels taronges on aguanta amb més força és a Vilardell amb el 14,17%, Montserrat (11,76%), Can Palet II (11,30%) i Xúquer (11,03%).

Per la seva banda, la CUP s'emporta un 5,54% dels vots. On els anticapitalistes reben més suport és, amb diferència, a l'Antic Poble de Sant Pere (11,30%), Centre (8,23%) i Ca n'Aurell (7,99%). 

El PP s'ha mantingut en el 3% dels vots a la ciutat amb un barri per sobre de la mitjana com és Can Palet II (7,64%). Can Parellada, Montserrat i Ca n'Anglada són els que també han votat més en clau popular, al voltant del 4% dels votants. 

Finalment cal fer una menció especial al PDECat que, malgrat quedar-se fora del Parlament de Catalunya, a Terrassa ha aconseguit un 4% de votants a l'Antic Poble de Sant Pere, al Centre i a Ca n'Aurell. 

Vilardell, l'oasi terrassenc de Vox

Vox s'imposa en una àrea de Terrassa. La ultradreta es posiciona com a segona força política al barri, només per darrere del PSC que ha aconseguit el 34,65% dels vots mentre que Vox, el 22,83%. En aquest mateix barri, Cs s'ha fet amb el 14,17% i ERC amb el 10,24% dels vots.