Lluís Puig: «La videoconferència és un sistema vàlid per exercir de diputat»

Parlem amb l'exconseller terrassenc de Cultura i nou diputat de Junts per Catalunya al Parlament

Puig, exiliat a Brussel·les, confia que la telepresencialitat no sigui una barrera per exercir de diputat.
Puig, exiliat a Brussel·les, confia que la telepresencialitat no sigui una barrera per exercir de diputat. | ACN
17 de febrer del 2021
Actualitzat el 11 de març a la 13:09h
Lluís Puig (Terrassa, 1959) va ser conseller de Cultura del Govern fins a ser inhabilitat després del referèndum de l'1-O. Actualment exiliat a Brussel·les, torna al Parlament de diputat com a número nou de la llista de Junts per Catalunya a la demarcació de Barcelona al 14-F. Ho farà de manera telemàtica.

En aquest context, LaTorre ha parlat amb el terrassenc per conèixer les seves expectatives en una legislatura que afronta amb la telepresencialitat com a pal de paller, les seves preferències en un hipotètic pacte, quina opinió li mereixen els resultats de la seva formació i les seves propostes per a un món cultural que coneix bé, i ara la pandèmia ha ensorrat.

- S’esperava entrar al Parlament?

- Sí, sent franc, veia difícil quedar-me fora ocupant el número 9 de la llista del partit a Barcelona. Les enquestes ja deixaven entreveure que hi obtindríem un resultat de més de nous diputats i s'ha confirmat.

- Estan satisfets amb els resultats?

- Ens trobem entre els partits més votats en unes eleccions atípiques. Tot i això, vull celebrar i destacar la majoria obtinguda pel conjunt de forces independentistes. Diuen que el moviment té una tendència a la baixa, però aquest cop hem aconseguit 74 escons i més del 51% dels sufragis.

- I a Terrassa i al Vallès Occidental?

- Som una zona on a les últimes eleccions va guanyar Ciutadans i aquest cop, el ball de vots ha portat la victòria al PSC. Hem estat tercera força en una zona on les enquestes no ens eren favorables i celebrem la feina realitzada per l'executiva comarcal de Junts i els grups municipals.

- Té previst desenvolupar les seves funcions com a diputat en plenitud, des de l’exili?

- Sí, la videoconferència és un sistema vàlid, i la pandèmia encara ho ha fet més evident. Tinc previst participar de les sessions plenàries i els grups de treball amb aquest sistema, i s'hauria de veure com quelcom normal, i no extraordinari.

- Creu que se li posaran impediments per falta de presencialitat?

- Jo considero que puc garantir el compliment de les meves tasques amb les eines digitals de les quals disposem. El president Puigdemont i el conseller Comín, de fet, van mantenir la seva acta de diputats al Parlament fins a exercir d'eurodiputats, i pot servir de precedent per a mi. Sí es considerés que no puc ser membre del Parlament, delegaria el meu vot, però aquesta és una última opció que a hores d'ara no contemplo.

- Quin rol espera dins del grup parlamentari? I en un hipotètic govern?

- Em poso a disposició del partit per dur a terme les tasques que creguin més convenients. De fet, quan vaig ser Conseller se'm va encomanar sense que jo ho esperés i encara menys, ho demanés. Per ara només sé que seré diputat pel grup parlamentari de Junts per Catalunya, càrrec que prenc amb molta responsabilitat.

- Vostè va ser conseller de Cultura. Què necessita el sector per aixecar el vol novament?

- La pandèmia ha colpejat un sector ja precari de per si. El nostre objectiu és destinar-hi el 2% del pressupost i reflotar un servei essencial. Una de les nostres prioritats rau a recolzar la cultura popular, les sales d'espectacles i els artistes, i sí podem fer-ho potenciant l'ús i defensa del català en aquests i més àmbits, encara millor.

- Quin govern prioritzaran? Les forces independentistes pactaran?

- Parlo personalment, però crec que els números ens indueixen clarament cap a un govern independentista, són matemàtiques. Nosaltres no contemplem pactar amb cap partit que recolzi el 155, ni que negui l'aspiració del poble català a ser independent.

- Com ha viscut la campanya des de Bèlgica?

- Ha estat molt enriquidora. Malgrat que m'hauria agradat acompanyar els meus companys per tot el territori, jo he compartit estones amb catalans i catalanes del Pirineu, de les Terres de l'Ebre, de Ponent, de l'àrea metropolitana o de l'interior sense moure'm de casa. M'hauria agradat ser-hi presencialment, però ens hem adaptat i hem aprofitat el sistema de videoconferència.
Arxivat a