Eleccions catalanes 14-F

«Venim a votar perquè és el que toca»

Resignació entre electorat i membres de mesa a Terrassa, que tanca una jornada atípica amb el 47,21% de participació

Eleccions catalanes a Terrassa. | Anna Mira
per Anna Mira, Terrassa | 14 de febrer de 2021 a les 12:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La jornada electoral a Terrassa ha començat amb una certa normalitat malgrat les mesures extraordinàries que s'han pres per la Covid-19. A primera hora, l'arribada de membres de les meses i els suplents han permès constituir la totalitat de les 265 meses electorals a dos quarts de deu. La situació que s'ha viscut ha estat diferent en funció del col·legi. Mentre que a la Masia Freixa, un dels nous punts establerts per votar, ja ho tenien tot a punt a les 8.30 h, en altres, com al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany, han obert les portes als electors a les 9.20 hores, ja que han hagut de constituir diverses meses amb suplents. La participació a les 18 h a la ciutat es situava al 44,02%, un cop transmeses les dades de totes les meses dels col·legis. L’any 2017, a la mateixa hora, era del 66,87%. Finalment, ha votat el 47,21% dels electors egarencs.


Després d'assignar-se a les meses, els seus membres han rebut un sobre de l'Ajuntament de Terrassa amb quatre mascaretes FFP2, diversos parells de guants i una pantalla protectora -que en molts casos no s'utilitza perquè s'entela- denuncien alguns membres. També se'ls ha pres la temperatura i quan totes les taules d'un col·legi han estat constituïdes, els responsables de l'administració de cada col·legi han anunciat que els suplents -que esperaven pacients darrere de cada mesa per si se'ls requeria- han pogut marxar -contents- cap a casa.

El Javi i la Bibiana, membres d'una mesa al barri de La Maurina, expliquen que fins una hora després d'arribar al col·legi no els han pres la temperatura. La Bibiana havia presentat dues al·legacions per motius laborals i familiars, però li van desestimar les dues i ha hagut de venir. A més a més, el Javi denuncia que els han donat el manual genèric però "no una explicació específica del coronavirus". A la Masia Freixa, una de les dues meses s'ha constituït amb tres dels suplents, ja que els escollits o no s'han presentat o han marxat perquè tenien febre.


El mateix ha passat al Centre Cívic situat al carrer Nicolau Talló, uns metres més enllà. El Julián Ramos és president suplent d'una mesa, ja que en prendre la temperatura a la persona assignada, ha tingut febre i s'ha hagut de quedar ell. Optimista, Ramos explica que el dispositiu està molt bé i tot i que tenen fred perquè tot està obert, ho prefereix així. Molts dels vocals i presidents de mesa s'han fet el test d'antígens dies abans, però asseguren que els resultats són vàlids pel dia que s'ho van fer -entre dimecres o divendres- però que avui no saben si s'han contagiat. 
 

Entrada esglaonada i vot en mà

Els primers electors no han tardat a arribar i minuts abans de les nou del matí ja hi havia cues de gent a l'exterior dels col·legis electorals. En total, 156.476 persones estan cridades a les urnes, i ni el fred ni la pluja no ha impedit que els més grans sortissin de casa a primera hora per exercir el dret a sufragi. L'Antònia explica que han vingut aviat per ser els primers "així el col·legi estarà menys infectat", assegura. Ella i tres veïnes més han vingut juntes a l'Arxiu Històric de Terrassa, al barri del segle XX que per primera vegada s'ha convertit en col·legi electoral.


El mateix ha passat al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany i al Centre Cívic de Ca n'Aurell. La gent gran ha fet cua pacient i complint amb les recomanacions de les franges horàries. La fina pluja que durant les primeres hores ha caigut a Terrassa no els ha fet sortir més tard. "Votem a primera hora i així ja tenim el matí per preparar el dinar", ha confessat la Paquita.

Les entrades als col·legis electorals s'estan fent de manera esglaonada perquè no s'acumuli molta gent al seu interior. Els membres de la Creu Roja, a l'exterior, vetllen perquè es respectin les distàncies a la cua. A cada col·legi, un binomi de Mossos d'Esquadra i presència de la Policia Local també asseguren l'exterior dels centre de votació. A l'interior, el gestor Covid i els responsables municipals són els encarregats d'orientar les persones i resoldre els dubtes que tinguin a l'hora de votar. Diversos dispensadors de gel durant tot el recorregut i senyalitzacions a terra per mantenir les distàncies, denoten la insòlita comtessa electoral en plena pandèmia.
 
Bona part dels electors fan cua amb el vot en una mà i el document d'identificació personal a l'altra per fer-ho àgil, tal com es recomana. El Julio ha fet una valoració positiva del dispositiu que s'ha posat en marxa. "Està ben muntat i és molt àgil votar", ha indicat.


Eleccions sí però en pandèmia no

La Marta Moreno i el Pol Vila, dos veïns del barri de Ca n'Aurell, coincideixen en afirmar que les eleccions s'haurien hagut de posposar per la situació de pandèmia que s'està vivint actualment. Alhora, però, creuen que si es té en compte el moment polític, "sí que era necessari votar immediatament".
 
A la cua, els ciutadans mostren el seu rebuig en celebrar uns comicis en aquestes condicions de la pandèmia "hauria sigut el mateix fer-ho ara que d'aquí a una setmana". "Venim a votar perquè és el que toca", ha expressat la Socorro, però assegura que preferiria haver-ho fet en un altre moment de l'any com a l'estiu.

FOTOS Les eleccions més insòlites a TerrassaAltres notícies que et poden interessar

 

Participació