Terrassa acollirà una obra sobre la proclamació de l'Estat Català per part de Lluís Companys

L'actor egarenc Carles Martínez representarà els fets del 6 d'octubre de 1934

El president de la Generalitat, Lluís Companys, empresonat arran dels esdeveniments del 6 d'octubre de 1934.
El president de la Generalitat, Lluís Companys, empresonat arran dels esdeveniments del 6 d'octubre de 1934. | BNE/Hemeroteca
Redacció
10 de febrer del 2021
La sala Crespi de Terrassa (c/ Major de Sant Pere, 63), acollirà aquest dissabte 13 de febrer l'espectacle Cambó/Companys, una obra d'oratòria parlamentària sobre els fets del 6 d'octubre de 1934, en què el Govern va proclamar l'Estat Català. El guió, escrit per Frederic Roda, serà interpretat per l'actor egarenc Carles Martínez.

Les entrades, amb un preu de 10 euros, es poden adquirir als Cants de la Llibertat (cada dia a les 19 h al Raval de Montserrat, i el dia de l'actuació a Plaça Rector Homs a la mateixa hora) o a la mateixa sala. L'aforament és limitat i l'organització, amb l'ANC al capdavant, garanteix el compliment de les mesures de seguretat per la Covid-19.

Els fets 

L'anul·lació per part del Tribunal de Garanties (el TC d'aleshores) de la Llei de contractes de conreu el juny de 1934 va enverinar encara més les relacions entre el govern de Lluís Companys, d'ERC, i el conservador de Madrid. El president català, pressionat per Josep Dencàs i els sectors més nacionalistes, va proclamar l'Estat català, el 6 d'octubre de 1934.

Els militars van reprimir hores després la sublevació armada, que va tenir un dels seus focus a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI) a la Rambla, on van morir diversos independentistes. El govern espanyol va suprimir la Generalitat i va empresonar Companys i el seu executiu. A les eleccions de febrer de 1936 -en què van guanyar les esquerres a Espanya- es van recuperar l'autonomia i els ajuntaments intervinguts.