Vols donar sang? Avui pots fer-ho a Terrassa

També es busquen donants de medul·la òssia, sobretot entre homes de 18 a 40 anys

Redacció
08 de febrer del 2021
El Centre Cívic Montserrat Roig, a l'avinguda Barcelona, 180 de Terrassa, acull aquest dilluns una nova jornada de donació de sang. L'horari per donar és de 10 a 14 h i de 17 a 21 h i per participar-hi, cal demanar cita a través del web del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST). Durant la jornada també es fa especial incidènci en la donació de medul·la òssia, un teixit esponjós que es troba dins els ossos, que no s'ha de confondre amb la medul·la espinal, i que és el lloc on es fabrica la sang que conté les cèl·lules mare. 

Per registrar-se com a donant de medul·la òssia s'ha d'emplenar un formulari i, en el moment de la donació de sang, se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l'HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones. Inscriure's al registre implica convertir-se en un possible donant en cas que hi hagi un malalt compatible. Els trasplantaments són necessaris per pacients amb leucèmia, i altres malalties de la sang.

A l'Estat espanyol, només un de cada 4.000 persones inscrites al registre acaba sent compatible amb un pacient. És per això que, per incrementar les possibilitats de compatibilitat entre donants i pacients, és necessari un registre mundial el més ampli i divers possible. Segons el BST, com més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure té el pacient, i per això fan una crida a persones d'entre 18 i 40 anys, sobretot homes, ja que són el perfil idoni per al trasplantaments.