Obert a Terrassa el cribratge de detecció precoç de càncer de còlon

La campanya està adreçada a tots els veïns i veïnes de la ciutat de 50 a 69 anys

Redacció
03 de febrer del 2021
L'Hospital Parc Taulí de Sabadell ha engegat la campanya de detecció precoç de càncer de còlon a Terrassa. Es tracta d'un cribratge periòdic, adreçat als veïns i veïnes de la ciutat d'entre 50 i 69 anys, i que enguany ja s'ha practicat en poblacions com Rubí o Matadepera per detectar casos poc avançats de càncer de còlon i recte entre la població adulta per augmentar les probabilitats de cura en els pacients.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar. En altres casos, es detecten lesions que, si no es tracten, amb els temps poden esdevenir càncer.

En aquest sentit, les farmàcies egarenques col·laboren amb la campanya i practicaran els testos als ciutadans seleccionats per franja d'edat, que acceptin la cita que els arribarà via carta. No és una prova obligatòria. També hi col·laboren el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Universitari MútuaTerrassa.

El programa, engegat l'octubre del 2015, és fruit d'una col·laboració entre el departament de Salut i l'Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer del Parc Taulí, vol augmentar les opcions de supervivència en persones afectades per la patologia, que afecta dones i homes a parts iguals. Cada any, a Catalunya se'n detecten uns 6.000 nous casos, i unes 27.000 persones el pateixen actualment, i és la segona causa de mort per càncer.