El Ple de Terrassa denuncia en bloc l'augment del cost energètic durant l'onada de fred

Demanen un model "més democràtic i més just, amb més protagonisme per les energies renovables"

29 de gener del 2021
El 2021 ha començat amb un augment generalitzat del preu del subministrament energètic: tant llum com gas han experimentat, els primers dies de l'any, una pujada del seu. La baixada dràstica de les temperatures ha fet créixer el consum, i això es va traduir, en plena onada de fred, en un encariment del servei.

Aquest divendres, durant el ple municipal de Terrassa, tots els grups municipals han votat a favor de diverses propostes amb relació a aquesta situació. En primer lloc, hi ha hagut unanimitat en una proposta de Tot per Terrassa, ERC i Junts per Terrassa per a la regulació del mercat energètic.

El regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, ha presentat la iniciativa explicant que amb l'encariment del cost energètic "plou sobre mullat" en una societat "que està patint econòmicament" a causa de la crisi socioeconòmica. Segons Caballero, el cost de la llum va encarir-se un 31% durant la borrasca Filomena, i el del gas, un 6%.

En aquest context, han demanat un model energètic "més democràtic i més just, amb més protagonisme per les energies renovables. Per això, ha assegurat que "el món local no es quedarà de braços plegats i ha de participar en la transició cap a aquest nou model" on la ciutadania "no depengui dels interessos de grups de poder i hi hagi més intervencionisme per assolir un preu just, equitatiu i regular"

També s'han unit per reclamar als governs català i espanyol "mesures urgents per frenar la pujada i aconseguir uns preus conscients de la vulnerabilitat econòmica i social", així com sancions a les empreses pels talls que s'han produït pel mal estat a la xarxa.

En la mateixa direcció, i amb relació a una reclamació a la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa, tots els grups del ple municipal s'han mostrat favorables a denunciar la pujada del preu de factura elèctrica, així com criticar el sistema energètic vigent. Segons han exposat, aquest augment del cost "és inassumible, causa estrès i impotència, obliga els veïns a escollir entre menjar o pagar les factures".