Una alumna de la UPC a Terrassa crea un material compost que facilita el reciclatge de plàstic

Alba Martínez, estudiant de Enginyeria Química a l'ESEIAAT és l'autora del projecte, finalista al concurs internacional Expoquimia

Alba Martínez ha creat un producte sintètic i biodegradable i altament reciclable.
Alba Martínez ha creat un producte sintètic i biodegradable i altament reciclable. | ESEIAAT UPC
Redacció
30 de gener del 2021
Alba Martínez, graduada recentment d'Enginyeria Química a la UPC de Terrassa, ha realitzat un projecte innovador per canviar el protocol de reciclatge de plàstics i fer-lo més sostenible aplicant l'economia circular al sector. La idea li ha servit per ser finalista dels premis internacionals Expoquimia 2020.

Al seu Treball de Fi de Grau, aquesta alumna de l'Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i professional de la indústria del sector del plàstic ha dissenyat un nou producte sintètic i biodegradable batejat com a CellPLA. Segons l'UPC, es tracta del polímer "amb més projecció del mercat".

Aquest material, tot i qe és dificilment reciclable, ha estat moldejat per Martínez, que n'ha modificat les cadenes polimèriques amb enzims com proteases i lipases. A l'hora de reciclar-lo, si es mescla amb cel·lulosa sota unes condicions concretes, s'obté un producte compost, elàstic i amb una textura bona.

Segons Martínez, el reciclatge de plàstic "és un procés mecànic i ineficient" que necessita molt material nou per reutilitzar el producte. En aquest sentit, apunta que el seu protocol "permet aconseguir productes amb valor al mercat que es poden tornar a reciclar amb garanties".