Comença l'enderroc de dos dels quatre últims blocs del projecte d'Esponjament de Ca n'Anglada

Les obres, iniciades el 2012, tenen com a objectiu reduir l'alta densitat de població i millorar les condicions de vida, ambientals i socials del barri

Un dels edificis del passatge de la Concòrdia que serà enderrocat aquests dies.
Un dels edificis del passatge de la Concòrdia que serà enderrocat aquests dies. | GSV
Redacció
26 de gener del 2021
L'enderrocament dels blocs de pisos dels números 1 i 3 del passatge de la Concòrdia han començat aquest dimarts 26 de gener al barri de Ca n'Anglada de Terrassa. Aquesta actuació forma part de la tercera i última fase del Projecte d'Esponjament del barri, iniciat el 2012. Es tracta de dos edificis de 20 habitatges cada un, que seran enderrocats per l'empresa Hercal Diggers S.L amb un pressupost de 168.148 euros.

Ara fa nou anys, van començar l'eliminació de nou edificis amb l'objectiu de combatre la degradació social del barri i augmentar-ne la qualitat de vida reduint la densificació d'habitants i reallotjant-ne els afectats. Fins ara s'han eliminat cinc blocs, i en queden quatre més. 127 famílies afectades seran reallotjades en habitatges socials. La inversió total realitzada a Ca n'Anglada arribarà gairebé als 17 milions d'euros, finançats al 50% entre la Generalitat.

Els cinc blocs ja enderrocats estaven ubicats al carrer de Sant Damià 255 bis i 257 bis, Sant Cosme 198 bis (Fase 1, actual plaça del Pagès) i al Passatge de la Prudència 2-4 (Fase 2). Els pròxims edificis intervinguts seran els ja esmentats Passatge de la Concòrdia 1-3 (Fase 3A), Passatge de la Previsió 1 i Passatge de la Constància 2 (Fase 3B).
 

Ubicació dels edificis intervinguts en el projecte d'Esponjament de Ca n'Anglada. Foto: Ajuntament de Terrassa


La fase 3A va començar al setembre amb el destapament, delimitació i tancament de l'espai afectat per les obres. També s'ha retirat la teulada i descarregat elements estructurals per anul·lar els subministraments d'aigua, gas, telèfon i altres serveis. Els següents blocs intervinguts, dins la fase 3B, seran el número 1 del Passatge de la Previsió i el número 2 del Passatge de la Constància. Aquesta actuació està prevista pel 2022, quan el projecte es donarà per finalitzat després de deu anys.​

L'enderroc dels números 1 i 3 del passatge de la Constància

L'enderroc dels dos edificis es realitza amb una pala excavadora giratòria. Per evitar la pols, l'obra serà contínuament ruixada amb aigua. Primer s'enderrocarà l'entrebigat, sense debilitar les biguetes, i les parets de tancament es tiraran a terra un cop fet l'enderroc del cobert.

Un cop amb el solar alliberat, es farà la urbanització provisional amb paviments, enllumenat i evacuació d'aigües de pluja. S'instal·laran columnes de llum, en substitució de les llumeneres de les façanes; dos nous embornals, a la part baixa, per recollir les aigües de pluja, que es connectaran a la xarxa de sanejament; i es reposaran totes les zones afectades per l'actuació, així com els escocells trencats.