GUIA Tot el que necessites saber sobre la nova ordenança de mobilitat de Terrassa

El dilluns va entrar en vigor i la mesura més rellevant és que el límit de velocitat al 80% de la ciutat és de 30 km/h

Carril per on poden circular els patinets elèctrics.
Carril per on poden circular els patinets elèctrics. | ACN / Albert Segura
Martí Palau
12 de gener del 2021
Actualitzat el 13 de gener a la 13:31h
Aquest dilluns ha entrat en vigor la nova ordenança de mobilitat de Terrassa, després de ser aprovada en ple municipal el passat desembre. A partir d'ara, la normativa que regula la mobilitat i l'ús de bicicletes i patinets és d'obligat compliment per tothom. Com a trets destacats, cal nombrar la fixació de 30 km/h com a límit de velocitat en el 80% de la ciutat i el fet que la calçada passa a ser compartida amb patinets (VMP) o bicicletes.

- Quina és la velocitat màxima a la qual es pot circular a la ciutat? 
A 30 km/h en gairebé tota la ciutat, amb excepcions en vies de dos o més carrils, que es podrà augmentar fins a 40 o 50 km/h previa senyalització específica. Les veis urbanes que disposin de plataforma única de calçada i vorera destinades en primer lloc als vianants, tindran una velocitat màxima permesa de 20 km/h.

- Per on pot circular un patinet elèctric?
Pels carrers limitats a 30 km/h o inferior velocitat, pels carrers de convivència i àrees de vianants, per les vies ciclistes i per on puguin circular les bicicletes, excepte en els carrils bus que no estigui expressament senyalitzat. A les àrees per a vianants, quan la circulació de determinats vehicles estigui autoritzada, tindran una limitació màxima de 10 km/h.

- Per on poden circular les bicicletes? 
Pots circular pels 400 km de la xarxa de carrers de Terrassa. S'aconsella anar sempre pel centre de la calçada. A més, disposes de carrils bici i altres zones especialment habilitades.

- Les bicicletes i els patinets poden circular per voreres, andanes i passejos?
Per norma general les bicis i patinets han de circular per la calçada. Només poden circular per espais reservats a vianants quan hi hagi una vorera-bici, quan es tracti de persones menors de 12 anys acompanyades per un adult i quan es tracti de cicles destinats a la distribució urbana de mercaderies.

- Com poden circular les bicicletes i els patinets per la calçada?
Si hi ha més d'un carril, poden circular pel que més convingui segons la seva destinació. El més aconsellable és que ocupin la part central del carril. Les bicicletes poden circular per carrils bus sempre i quan estiguin senyalitzats. Es permetrà que dues bicicletes o patinets circulin en paral·lel dins el mateix carril. Cal destacar també que en zones de 30 km/h les bicicletes i els patinets tenen prioritat sobre la resta de vehicles, però no sobre els vianants. 

- Quantes persones poden circular en un mateix patinet? Hi ha edat mínima?
Només una i l'edat mínima per fer-ho és de 14 anys.

- He de portar casc?
Els menors de 14 a 16 anys que condueixin un patinet elèctric o quasevol altre VMP estan obliats a dur casc. També l'han de dur les persones conductores de bicicletes o cicles i els seus ocupants, quan siguin menors de 16 anys.

- És obligaotri portar timbre i llums? 
Sí, els patinets i bicicletes han de portar un sistema que permeti moderar la seva velocitat i aturar el seu moviment; un timbre; llums i elements reflectors degudament homologats per poder circular en condicions nocturnes i/o de baixa visibilitat.

- Quines obligacions han de complir els conductors de vehicles de motor amb aquesta nova ordenança?
Han de mantenir sempre una distància de seguretat amb bicis i patinets, que no podrà ser mai inferior a 5 metres i a l'hora d'avançar s'hauran d'extremar sempre les precaucions. No es poden realitzar maniobres d'assetjament, ja sigui no respectant les distàncies, tocant el clàxon o fent llums. També seran considerades maniobres d'assetjament el comportament verbal que, per part de les persones conductores de vehicles motoritzats, tingui com a objectiu o produeixi l'efecte d'intimidar la persona ciclista o usuària de VMP per què modifiqui la trajectòria o marxa dins del carril de circulació.

- Qui té preferència de circulació a les vies ciclistes?
Són vies específicament condicionades per la circulació de bicicletes i patinets, però les poden utilitzar altres vehicles sempre i quan respectin les condicions de circulació. Cal recordar que si una via està situada a la vorera les persones a peu tindran preferència de pas.