1 de 10
Cultura popular

El Calendari dels Pagesos vaticina que el 2021 serà un any fèrtil per als conreus

L’almanac, que arriba al número 160, inclou consells per a fer un hort urbà, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires i mercats

Part de la coberta del Calendari dels Pagesos de 2021. | @calendelspagesos.
per Redacció, 4 de gener de 2021 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja és a la venda als quioscos i a les llibreries el Calendari dels Pagesos de 2021, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. Així, per exemple, pel que fa a l’astronomia, recorda que el 10 de juny hi haurà un eclipsi anular de sol, que serà visible com a parcial des de Catalunya.

La publicació, que arriba al número 160, inclou consells per a fer un hort urbà, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.


També s’hi troba una poesia per a cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest 2020 que ja es troba a la recta final.

Un dels al·licients del Calendari dels Pagesos és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l’any 1617, la Roda Perpètua vaticina quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al conreu, el 2021 serà fèrtil.

 

L'almanac es publica ininterrompudament des de 1861. Foto: @calendelspagesos.


Reportatge sobre el 160è aniversari


El Calendari dels Pagesos és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Va néixer l’any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l’Eixample.

El de 2021 fa un recorregut per tota la seva història. També, conté diverses poesies d’Estanislau Tomàs i Morera, que van publicar-se en aquest almanac que va dirigir del 1975 al 2014.
 
Pep Salsetes parla del malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments

L'almanac inclou enguany un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any, i diversos articles de temes d’actualitat: sobre la importància de menjar aliments primaris poc adulterats i processats, ecològics, de proximitat i de temporada, de comerç just i sostenibles, i de fer exercici, si pot ser a l’aire lliure (“El camí cap a la salut”), escrit per Montse Pijuan; sobre el malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments, escrit per Pep Salsetes; sobre la novel·la Héctor Servadac, de Jules Verne, que narra un viatge a través del sistema solar damunt d’un cometa, escrit per l’editor del Calendari dels Pagesos, Joan Tomàs; sobre les propietats del romaní, escrit per Pilar Comes i Solé; sobre les feines a bosc temps enrere, escrit per Antoni Gimeno i Josep Cot; i sobre la promoció de les llavors de varietats locals fetes al país, una aportació de la cooperativa Les Refardes, entre d’altres.

 
Participació