Llum verda als pressupostos de Terrassa pel 2021 amb l'abstenció de l'oposició, que acusa «falta de debat»

El govern tomba les esmenes presentades i aconsegueix tirar endavant la proposta, fortament marcada per la lluita contra la pandèmia

22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:02h
El govern municipal de Terrassa anunciava, el passat 10 de desembre, els pressupostos de la ciutat pel 2021, un document que el mateix alcalde, Jordi Ballart, definia com a "pressupostos Covid-19, vius i modificables". Amb la lluita contra la pandèmia, el document presenta un augment de xifres econòmiques de l'1,37% respecte a les de l'any anterior, situant-se en 260,55 milions.

Ara, aquest dimarts s'han aprovat en un ple extraordinari telemàtic, en què la proposta del govern municipal ha comptat amb el suport de Tot per Terrassa i Esquerra Republicana, que s'han servit de la majoria per tombar l'abstenció dels tres partits de l'oposició, PSC, Ciutadans i Junts per Terrassa.

Per una banda, el govern ha votat en contra de les esmenes presentades per la resta de grups municipals. Cinc eren del PSC i dues de Ciutadans. Junts per Terrassa en volia proposar vuit, amb especial protagonisme per la renovació de l'espai públic, però les ha retirat davant l'advertència del govern de no poder pressupostar propostes sense comptar encara amb el superàvit.

Isaac Albert ha remarcat la voluntat del seu equip "perquè tothom hagués votat a favor dels pressupostos" i ha assegurat que un cop es compti amb el superàvit, algunes de les propostes de les esmenes de l'oposició "es tindran en compte". Núria Marín ha insistit en aquesta qüestió, demanant als partits "amb influència estatal" que pressionin perquè els fons promesos als municipis arribin com més abans millor.

Isaac Albert ha assegurat que es tracta d'un pressupost "estratègic i limitat, però ambiciós i flexible". Ha destacat les mesures econòmiques centrades a pal·liar els efectes socioeconòmics de la pandèmia i ha explicat que el document té com a objectiu "la gestió del dia a dia i la construcció del futur", per això, ha dit, volem combatre la crisi però sense deixar d'avançar a escala de ciutat.

L'oposició s'absté entre acusacions de falta de debat 

L'exalcalde Alfredo Vega, ha catalogat el govern de "mur que no accepta les propostes d'altres grups". En aquest sentit, ha assegurat que el procés de creació dels pressupostos pel 2021 han estat "poc participatius", i ha acusat els regidors de "respondre als dubtes plantejats amb poca eficàcia", alguns, fins i tot" pocs minuts abans de la celebració del ple extraordinari. En aquesta direcció, ha afirmat que "hi ha motius per a votar en contra però no ho faran per la voluntat de diàleg".


El portaveu de Ciutadans, Javier González, ha celebrat que el document "aposta per la promoció econòmica", però en canvi, la seva formació "troba a faltar mesures per ajudar el comerç i als autònoms", així com "polítiques d'habitatge. Tot i això, ha anunciat l'abstenció assegurant que ho fan "per responsabilitat i lleialtat institucional" i tenint en compte la crisi sociosanitària, però ha recordat que amb relació a la "flexibilitat" anunciada pel govern, "vigilaran que les xifres es gestionin de manera eficient".

La portaveu de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, també ha criticat que alguns dubtes "no han estat contestats amb rapidesa" i ha reconegut que "els hauria agradat ser corresponsables de les decisions que afecten la ciutat".

Prioritats del govern

En el document dels pressupostos, l'equip de govern ha enumerat sis línies d'actuació "prioritàries". Per una banda, es preveu una despesa de 3,86 milions en la neteja i la recollida de residus, el manteniment de l'espai públic i l'augment del nombre d'efectius de la Policia Municipal. Les ajudes a les entitats i equipaments culturals i esportius, així com l'adequació d'instal·lacions pel mundial d'Hoquei 2022 també hi destaquen amb 1,8 milions d'euros.

També és remarcable, amb una aportació de 628.226 euros, el reforç de l'atenció ciutadana, la cita prèvia i la digitalització dels serveis municipals. Els ajuts i projectes de Serveis Socials i el servei d'atenció a domicili compten amb una dotació de 867.845 euros.

L'alcalde ha afirmat que les actuacions programades en els pressupostos pel 2021 tenen una projecció fins al 2023, ja que existeix "una estratègia de mirada llarga" centrada en la responsabilitat, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que "no es tracta de començar projectes i deixar-los abandonats". Isaac Albert ha manifestat que "no volen hipotecar la ciutat, sinó assegurar la sostenibilitat econòmica".

13,7 milions en inversions

Restant els serveis municipals i la despesa corrent, l'Ajuntament comparà amb 13.704.405 euros per invertir en diverses àrees. L'any passat en van ser nou. Tal com ha detallat aquest dijous el govern municipal, aquesta quantitat es destinarà a la millora i manteniment de centres escolars, al pla de modernització dels polígons i Masia dels Bellots. 

Aquest àmbit del pressupost contempla també la renovació i ampliació de la flota i del servei de recollida de residus, la digitalització de l'administració, l'augment dels recursos per la Policia Municipal i els seus efectius i la remodelació del Parc de la República, el Casal del Roc Blanc i el cobriment de la pista de Can Jofresa, entre d'altres.