Medi Ambient

Alerten de la presència d'un niu de vespa asiàtica a Terrassa

Es tracta d'una espècie invasora que hauria arribat a Catalunya fa menys de 10 anys

per La torre del Palau , 17 de desembre de 2020 a les 11:00 |
Un usuari de Twitter ha alertat de la presència d'un gran niu de vespa asiàtica a la copa d'un arbre situat al lateral de la carrereta C-243, entre els quilòmetres 12 i 13 en sentit Terrassa. Segons aquest, ja han estat avisats el agents rurals, que s'haurien d'encarregar de la seva retirada.

El primer cas de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) a Catalunya es va detectar el 2012, a l’Alt Empordà i, també, ben aviat, a la Garrotxa. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva, fins al punt de ser present en molts punts del país, també al Vallès Occidental.

 
Les condicions climàtiques idònies, una gran disponibilitat de fonts d’alimentació, la gran capacitat reproductora d’aquesta espècie i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió, amb els greuges que aquest fet comporta en l’àmbit de l’apicultura, la biodiversitat i els riscos en la seguretat i la salut pública. 

 
Fins ara, les mesures que s’han pres per erradicar-les no han aconseguit frenar-ne el creixement. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts consideren que cal implementar també mesures de gestió, adaptació i sensibilització per conviure-hi.
 
Aquesta irrupció de la vespa asiàtica al territori genera interrogants i preocupació. Des de fa temps, la Diputació de Girona impulsa diferents iniciatives amb l’objectiu d’ajudar els ens locals precisament a gestionar l’adaptació a aquesta espècie, amb la finalitat de compartir-hi coneixement i orientar-los sobre les decisions a escala municipal.

 

 

Participació