«Els comerciants encarem el 2021 amb il·lusió i prudència, però també amb por»

El president de l'associació TerrassaCentre, Xavier Linares, fa una valoració del mal que ha fet l'any 2020 al comerç i afronta el 2021 amb positivitat.

Xavier Linares, president de comerç TerrassaCentre
Xavier Linares, president de comerç TerrassaCentre | Roger Navarro
Martí Palau
17 de desembre del 2020
Xavier Linares és president de l'associació de comerç TerrassaCentre des del 23 de març del 2017, quan va agafar el relleu a Jan Paloma. L'associació té com a proposta "convertir Terrassa en destinació comercial, atraure nova clientela, promoure el lloguer dels locals buits i donar oportunitats de negoci". 

En aquesta conversa amb LaTorre, Linares parla sobre com ha afectat el 2020 al sector del comerç, com preveu el 2021, com s'han d'adaptar a les restriccions i la manera que afecten el canvi d'hàbits de consum als comerços.

- Com valora els primers dies de la campanya de Nadal?

- És complicat valorar-ho de moment, sobretot per aquesta pandèmia que estem vivint, que a vegades sembla de ciència-ficció. Nosaltres intentem recolzar en tot el que podem als botiguers i comerciants en aquests temps tan difícils per tothom. Portem molts mesos amb negocis tancats, però en línies generals estem il·lusionats i amb ganes d’encarar el Nadal.

 - Quines previsions hi ha per les següents setmanes?

- Tenim un ull posat al Procicat i a la Generalitat per veure com avancen els esdeveniments els pròxims dies. Sobretot el que volem deixar molt clar és que actuarem amb molta prudència i seguint amb totes les mesures protocol·làries: aforament, mascareta, distància de seguretat… No volem haver de tornar a tancar. A l’abril-maig, amb tot tancat, Terrassa feia basarda, no volem tornar-hi.

 
"En ocasions, aquesta pandèmia sembla de ciència- ficció"

- Hi ha hagut aglomeracions al carrer aquests primers dies? Com s’estan gestionant? 

- Les úniques aglomeracions que s’han pogut arribar a produir són les de les cues dels establiments. Hem de tenir en compte que si només podem deixar entrar el 30 o 40% de l’aforament als locals, de seguida s’ha d’esperar gent a fora, sobretot amb establiments petits. Sempre intentem que el flux de persones sigui canviant i no s’acumuli en dies o hores determinades.
 

Cues de gent en els comerços de Terrassa Foto: Roger Navarro


- Com ho porten els botiguers?

- Els botiguers ho respecten en tot moment; es tracta de ser flexible i pacient amb la gent, és una situació nova i complexa per tothom. 
 
- Com afecta el confinament municipal en el comerç? Els restauradors ens estan dient que els hi va millor perquè la gent no marxa. És així?

- És evident. Com que la gent es queda a la ciutat passeja molt més i és probable que el consum de restauració, en aquest cas, augmenti. Durant el passat pont de la Constitució vam tenir molts clients de Terrassa i voltants: Vacarisses, Ullastrell, Rubí, etc. Per tant en aquest cas és cert que, com que el Vallès no és una comarca especialment turística, el confinament municipal ens afavoreixi.
 
- Quants associats sou? Quina sensació tenen els associats? Com pateixen aquesta crisi?

- Estem sobre els 240. Hem de destacar sobretot els insolidaris: hi ha molts botiguers que s’aprofiten de la quota -mínima- que paguem alguns i crec que no és just. Oi que si vius en un bloc de pisos has de pagar les despeses de la comunitat? Doncs hauria de ser igual entre comerciants, falta una mica de companyerisme. Els associats òbviament estem preocupats per la situació.
 
"Falta una mica de companyerisme per part d'alguns botiguers de Terrassa"

- En línies generals, com valora l’any 2020? Quines previsions tenen pel pròxim?

- El 2020 espero que passi a la història i no se’n parli més durant molt temps. Un any que ha fet mal en tots els àmbits i sectors possibles de la societat, per tant un any nefast. Pel 2021 espero poder tornar a abraçar, que s’acabi aquesta fredor en la que estem instal·lats. A mi no m’agrada això de la “nova normalitat”, m’agradaria la “vella normalitat”, la de veritat. Pel que fa als comerços desitjo que sigui un any tranquil, sense sobresalts i que ens deixin treballar amb tranquil·litat.
 

Nadal a Terrassa Foto: Roger Navarro


- Com encaren la noticia d'una possible tercera onada amb les conseqüents restriccions?

- Amb molta prudència i, per què no dir-ho, amb por. Si els experts veuen la possibilitat que arribi una tercera onada, sobretot ara amb les festes de Nadal, deu ser per alguna cosa. Per tant hem d’intentar, entre tots, que si arriba sigui el més lleu possible i que passi ràpid pel bé de tothom. Fa falta més responsabilitat i consciència de la situació.
 
"A l’abril-maig, amb tot tancat, Terrassa feia basarda, no volem tornar-hi"

- Com valoren les mesures que ha interposat l’Ajuntament per ajudar els comerços? Són suficients? 

- Qualsevol proposta que ens ha fet arribar l’Ajuntament ha estat benvinguda. Estem en una taula de diàleg i parlem sovint, crec que això cal destacar-ho molt positivament. S’està fent una bona tasca amb la situació en la que ens trobem. 

- Enguany s'ha canviat l’ubicació de les fires (Santa Llúcia i Reis) i s'han fet modificacions en la programació de Nadal. Com afecta als comerços? 

- El que està clar és que es troba a faltar la Fira de Santa Llúcia a la Plaça Vella. He pogut parlar amb algun comerciant i se’ls troba a faltar. Crec que el més important és que els terrassencs en siguem conscients i comprem i gastem a aquests comerços. Desconec si el canvi d’ubicació de les fires beneficia o perjudica a les botigues.
 

Els comerciants de Terrassa esperen fer una bona campanya nadalenca. Foto: Roger Navarro


- Hi ha hagut canvis d’hàbits de consum arrel de la pandèmia? Com afecta la digitalització?

- Bé, el canvi en els hàbits de consum fa molts anys que s’ha implementat. Segons diuen tots els estudis, arrel de la pandèmia s’ha accentuat, sí. El sector del comerç avança a una velocitat de vertigen i el que hem de fer nosaltres és adaptar-nos, sobretot amb la digitalització. Pel que fa als consumidors m’agradaria dir que estem fent molt mal al país, comprem a grans marques -que no cal dir el nom- que no paguen ni un euro d’impostos a Catalunya. Tots volem una sanitat de garanties, una educació exemplar…doncs siguem tots una mica més responsables i no col·laborem amb aquestes grans empreses que se’n riuen del nostre país, comprem a empreses que tributin a Catalunya.
Arxivat a