El cribratge massiu de Can Parellada, des de dins: primeres hores de degoteig constant però sense cues

El dispositiu, que se celebra aquest dilluns i dimarts al pavelló de Can Parellada, està preparat per practicar 4.000 PCR

Una usuària es practica la PCR durant el cribratge que té lloc al poliesportiu de Can Parellada aquest dilluns i dimarts.
Una usuària es practica la PCR durant el cribratge que té lloc al poliesportiu de Can Parellada aquest dilluns i dimarts. | Marc Solé
30 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:53h
Al pavelló poliesportiu de Can Parellada, a Terrassa, està tot preparat per practicar la PCR a centenars de ciutadans. És dilluns al matí i fa poques hores ha començat un cribratge massiu per caçar asimptomàtics entre els usuaris del CAP Antoni Creus, centre de referència d'aquest barri situat a l'extrem sud de la capital vallesana.

A peu de carrer, els assistents es troben amb un primer control a l'entrada, on voluntaris de la Creu Roja els donen la benvinguda i s'aplica gel desinfectant a les mans. En un segon control, a l'entrada del pavelló, es pren la temperatura i es torna a aplicar gel. Alguns usuaris ho fan resignats, però la predisposició i la curiositat els empeny a acceptar.

El degoteig de persones és constant, però la rapidesa dels tràmits permet que l'afluència de ciutadans sigui absorbida sense cues: hi ha vuit taules on els participants, asseguts, mostren les seves targetes sanitàries i altres dades credencials. Un cop passat aquest tràmit, passen a realitzar-se el test, pas que dura menys d'un minut. Els resultats es rebran per SMS els resultats en un període de 48 hores.
 

Tots els participants han de passar per un control de temperatura. Foto: Marc Solé


Una acció coordinada entre Salut i el Banc de Sang i Teixits

Francesc Dugo és metge i director del CAP Antoni Creus. En declaracions a LaTorre indica que el dispositiu forma part d'una sèrie d'actuacions "selectives". En el cas d'aquesta zona, explica que "la baixada de la incidència de la Covid-19 no es produïa al mateix ritme que a altres zones". D'altra banda, xifra en 5.500 els SMS de convocatòria que s'han enviat. "Si d'aquests venen el 40%, serà un èxit", afirma. A les primeres hores de la campanya admet que "ha costat arrencar, però el degoteig és constant, no hi ha cues, però tampoc es para".

En aquesta ocasió, el dispositiu s'ha confeccionat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits (BST). La seva directora, Anna Millán, explica a aquest mitjà que s'han destinat 20 professionals per fer les tasques administratives, mèdiques i de laboratori: primer els usuaris presenten les seves dades personals, i tot seguit són conduïts a una segona zona acordonada on es fan la PCR. Segons Millán, el dispositiu permet realitzar aquests tràmits en 2.000 persones diàries.
 

Dos usuàris del CAP Antoni passen el control administratiu abans de fer-se la PCR. Foto: Marc Solé


Preguntada per l'objectiu del cribratge, recorda que "tenint en compte la situació epidemiològica" en aquesta ocasió "no s'atendran persones que no siguin usuàries del CAP Antoni Creus". Tot i això, assegura que el BST "es posa a disposició de Salut per a futures actuacions".

Predisposició i curiositat entre la ciutadania

En Daniel té 30 anys i és veí de Les Fonts. Ha rebut l'SMS de Salut instant-lo a assistir al cribratge. Declara que s'hi presenta "aprofitant que és gratuït i per quedar-se més tranquil". En Borja arriba a la seva primera PCR. Reconeix trobar-se "expectant per saber què se sent" i explica que amb el resultat busca "seguretat" tot i ser asimptomàtic.

La Tamara, en canvi, no ha rebut el missatge, tot i que és usuària del CAP Antoni Creus. Té "curiositat" pel resultat, i més ara, en què el seu home està confinat tot i ser negatiu. Serà la tercera PCR que es fa i reconeix que "és un tràmit molest, però que val la pena fer".