Neix l’Associació de Municipis i Entitats per l’energia pública amb Terrassa entre les impulsores

L'entitat vol promoure la titularitat i gestió pública de l'energia elèctrica en depriment de "l'oligopoli actual"

Com Terrassa, els Ajuntaments membres han portat l'adhesió a l'AMEP a ple i pròximament se celebrarà la primera assemblea.
Com Terrassa, els Ajuntaments membres han portat l'adhesió a l'AMEP a ple i pròximament se celebrarà la primera assemblea. | Bernat Cedó
27 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:25h
El ple municipal de Terrassa ha aprovat per unanimitat la creació de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP). Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre que té l'objectiu d'impulsar la titularitat de la gestió pública de les xarxes d'energia elèctrica, tal com ha detallat durant la sessió el regidor de Medi Ambient egarenc, Carles Caballero.

Segons el manifest de la nova associació, el model energètic actual, marcat per un "oligopoli", porta problemes "socials i econòmics als municipis i a la ciutadania". Per això, es planteja una reforma "profunda" amb relació al subministrament elèctric, qüestió en què l'AMEP considera que els Ajuntaments "hi juguen un paper fonamental" per tractar-la des d'un model "econòmic just, democràtic i sostenible", ha afegit Caballero.

L'AMEP és composta per una cinquantena de municipis catalans, des de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Terrassa, passant per altres municipis vallesans com Sant Cugat o Vacarisses i compta amb l'adhesió de l'Associació Micropobles de Catalunya i d'altres capitals de comarca com Amposta o Tàrrega. Des del setembre, els Ajuntaments han presentat mocions al plens municipals, i ara ha estat el torn de Terrassa. En total sumen més de dos milions i mig d'habitants, el 34,5% de Catalunya.

El projecte va ser presentat a mitjans d'aquest juliol en una roda de premsa telemàtica. Ja aleshores, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va assegurar defensar que "l'energia és un dret fonamental i les administracions les hem de garantir, els ajuntaments hem de tenir la capacitat d'intervenir en el mercat". Per la seva banda, el mateix Caballero, explicava: "Sabem que la legislació és de dependència estatal, però demanarem el canvi legislatiu per tal d'incidir en les polítiques públiques".