El manifest per l'absolució de la fotoperiodista Mireia Comas suma més de 500 firmes en 48 hores

Hi han signat reconeguts companys de professió, així com sindicats del gremi i entitats terrassenques

Mireia Comas va ser detinguda en un desnonament el 13 d'octubre.
Mireia Comas va ser detinguda en un desnonament el 13 d'octubre. | Adrià Costa
26 de novembre del 2020
Actualitzat el 27 de novembre a les 12:40h
La fotoperiodista terrassenca Mireia Comas va impulsar aquest dimarts una recollida de firmes i un manifest per demanar la seva absolució. Està acusada d'atemptat contra l'autoritat per uns fets que ella nega. Va ser detinguda el 13 d'octubre quan cobria un desnonament a Terrassa, i serà jutjada el 2 de desembre: la Fiscalia li demana un any de presó i una multa de 170 euros.

El dijous, 48 hores després de la posada en marxa de la pàgina, més de mig miler de persones i col·lectius s'havien sumat a la iniciativa i han mostrat el seu suport a Comas. Segons ha pogut saber LaTorre, a les 11 del matí d'aquest dijous hi havia 520 adhesions, la majoria de particulars, entre els quals s'hi troben reconeguts fotoperiodistes com Jordi Borràs, Javier Bauluz i Gervasio Sánchez.


També hi han signat el Sindicat de Periodistes i el Sindicat de la Imatge UPIFC, Bombers per la República o Detingudes 23S. En l'àmbit terrassenc, s'hi han adherit els Minyons de Terrassa, Terrassa Sense Murs, el grup municipal de la CUP i també la secció local del CDR i la de Joven Republicà, entre d'altres.

El text serà llegit a les portes dels Jutjats de Terrassa el dia del judici, acompanyat del nom de tots els signants. Tal com explicava Comas a aquest mitjà,  es tracta d'una acció centrada a "mostrar suport". En aquest sentit, demanava l'adhesió a "particulars, entitats, sindicats i partits polítics" que vulguin donar-li suport en la causa i també "al dret a la informació". Llegeix aquí el manifest.

La fotoperiodista terrassenca va ser arrestada al barri egarenc de Can Palet després de sortir a fotografiar un desnonament. Dies després, assegurava a aquest mitjà que l'atestat policial era "fals": "Al text diu que vaig voler tirar un mosso a terra, i el vaig encastar contra la paret... Quan només peso 55 quilos!". A més explicava que se l'acusa de voler entrar al pis "quan ella només es va quedar a l'entrada". En aquest sentit, entenia que "han de justificar l'actuació", però criticava que ho fessin "amb mentides". Ella manté la seva innocència.

El mateix dos de desembre se celebrarà el judici contra la segona persona detinguda aquell dia, víctima del desnonament que va Comas volia immortalitzar. Es tracta d'una persona en "extrema vulnerabilitat econòmica". La fiscalia li demana una pena de presó i més de 5.000 euros de multa per tres delictes: usurpació, danys a l'immoble i resistència a l'autoritat. És migrant i té un nadó de sis mesos.