Un pla liderat per la UAB vol posari fi a la pobresa energètica en 1.500 llars de l'Àrea Metropilitana

El projecte vol centrar-se especialment en la salut física i mental de les persones i en empoderar les dones com agents transformadors

Moment d'una reunió del projecte EmpowerMed
Moment d'una reunió del projecte EmpowerMed | Cedida
Redacció
29 de novembre del 2020

La UAB lidera un projecte, juntament amb Enginyeria Sense Fronteres Catalunya i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, per abordar els problemes de subministrament energètic en 1.500 llars de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Es tracta d'un pla d'abast europeu que porta el títol d'EmpowerMed, centrat a reduir la pobresa energètica a les zones costaneres de la Mediterrània a través d'accions pràctiques destinades a empoderar les llars en aquesta situació. Es posa especial atenció a les dones i a la salut física i mental de les persones. Els indicadors de l'Observatori de Pobresa Energètica de la UE revelen altes taxes d'incidència d'aquest problema en països mediterranis. A Espanya, entre el 7 i el 17% de llars es trobaven afectades per pobresa energètica l'any 2019 i actualment amb la crisi de la Covid-19 els números han empitjorat.

El projecte reconeix a les dones com a agents del canvi necessari per lluitar contra la pobresa energètica, ja que són un col·lectiu que ho pateix més que cap altre. Es tracta d'afrontar el problema des d'una perspectiva de transició energètica amb justícia de gènere. Per abordar aquestes desigualtats energètiques i de gènere el projecte aposta per assessoraments col·lectius, visites a llars, tallers comunitaris i d'altres accions per empoderar les dones.

A Espanya, el projecte pilot beneficiarà de forma directa o indirecta a 1.500 llars de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on hi ha més de 100.000 persones en situacions de pobresa energètica. A més, a Barcelona s'emprendran accions formatives sobre factures i mercats energètics i tallers de sensibilització i incidència política amb entitats locals.