«Alba Vergés, dóna la cara»; Terrassa clama contra la «precarització sanitària» i assenyala la consellera

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha encapçalat aquest dijous una reunió telemàtica entre entitats i la cúpula de la regió sanitària Metropolitana Nord mentre desenes de persones es manifestaven al Raval

Un centenar de persones s'han concentrat al Raval de Montserrat mentre se celebrava la reunió.
Un centenar de persones s'han concentrat al Raval de Montserrat mentre se celebrava la reunió. | Marc Solé
19 de novembre del 2020
Actualitzat el 20 de novembre a les 17:43h
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la regidora de Salut, Mònica Polo, la portaveu de Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, Núria Martí, i el portaveu del Comitè d'Empresa de MútuaTerrassa, Gero Portero, s'han reunit presencialment aquest matí a l'Ajuntament. A l'altra banda de la pantalla hi tenien la gerent de la regió sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, i la directora executiva del Sector Sanitari del Vallès Occidental.

El pretext de la reunió es trobava en una petició del 27 d'octubre, en què els comitès d'empresa del Consorci Sanitari de Terrassa i MútuaTerrassa, amb l'entitat Marea blanca, sol·licitaven una trobada "urgent" amb la cúpula de Salut per tractar la "greu situació de precarietat" en què creuen que es troba l'atenció primària i els seus treballadors a Terrassa.

En declaracions a LaTorre, Portero i Martí han catalogat la trobada de "decebedora" argumentant que "hi necessitaven una persona amb competències". La delegació de la compareixença a la trobada, en què s'havia convidat a la consellera de Salut, Alba Vergés, creuen que és un exemple de "cinisme i incompetència" de l'administració davant d'una situació que "necessita determinacions valentes".

Les dues entitats han presentat un document amb 16 punts encarats a millorar les condicions del personal sanitari, per així millorar les prestacions de l'atenció primària a Terrassa, explicava Núria Martí. De la trobada, assegurava, l'únic aspecte positiu és "el posicionament clar de l'Ajuntament, que reconeix la situació i ens dóna suport".
 

Mentre la reunió tenia lloc, desenes de persones es concentraven al Raval per reclamar la millora del servei dels CAP i la millora laboral del personal. Foto: Marc Solé


Gero Portero anava més enllà i anunciava que "seguiran lluitant per parlar amb la persona capaç de decidir, i no amb intermediaris que amortitzen la situació". El portaveu del Comitè d'Empresa de MútuaTerrassa creu que "es recullen els fruits de les retallades del 2009. "El personal mèdic està saturat i explotat: treballen malalts i han de fer jornades de fins a 24 hores, sense vacances ni dies lliures, amb sous baixos", afegia. Això, creu, és causa directa de "les llistes d'espera desorbitades i desatenció de malalts" que es viu a l'atenció primària egarenca.

En la mateixa direcció, Martí ha llençat un dard a les mútues, una de les quals controla part de l'atenció a Primària de Terrassa: "Aprofiten per fer diners, tenen interessos, com veiem en l'increment d'anuncis actual, i fan caure en picat la qualitat del servei". Per això, ha reclamat una revisió i control de la concessió; MútuaTerrassa gestiona els CAP Oest, Rambla i Terrassa Sud.

I a l'exterior de l'Ajuntament, manifestació

Mentre la reunió tenia lloc a l'interior de l'Ajuntament, més d'un centenar de persones s'han reunit al Raval de Montserrat per denunciar la "greu situació de precarització sanitària" que diuen que viu la ciutat. En aquest sentit, els manifestants han demanat una millora de sous i la contractació de nou personal per millorar un servei "decadent".

En relació a la representació de Salut a la reunió telemàtica, els concentrats han insistit en a reclamar a la consellera Alba Vergés "que doni la cara", l'han criticat per delegar la seva presència i l'han assenyalat com a la persona "capaç de revertir la situació".