Terrassa ha recollit al novembre un 47% més de residus voluminosos que fa un any

Els operaris d'Eco-equip han retirat 225.880 quilos de mobles i objectes antics les dues primeres setmanes d'aquest mes

Jordi Ballart acompanyat dels regidors Lluïsa Melgares i Carles Caballero durant la presentació dels quatre camions.
Jordi Ballart acompanyat dels regidors Lluïsa Melgares i Carles Caballero durant la presentació dels quatre camions. | Marc Solé
18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:08h
Les mesures "urgents" aplicades setmanes enrere a Terrassa per combatre la brutícia generalitzada als carrers de la ciutat està donant els seus fruits. Segons l'Ajuntament, els equips de neteja han recollit les dues primeres setmanes de novembre 225.880 quilos de deixalles voluminoses, un 47% més que al mateix període de l'any passat.

L'anunci l'ha fet l'alcalde, Jordi Ballart, durant la presentació de quatre nous camions de càrrega lateral que s'incorporaran a Eco-equip. Es tracta d'una de les mesures impulsades, juntament amb la contractació de 100 persones per la plantilla de neteja, la instal·lació de càmeres i una exhaustiva campanya informativa. Amb aquestes incorporacions, l'empresa municipal assoleix els 460 treballadors, 360 dels quals amb contracte indefinit, i una flota de 80 vehicles.

La reacció del govern municipal va arribar després de les nombroses queixes de veïns que es queixaven de l'acumulació de deixalles a les zones de contenidors. El Consistori va reconèixer "el problema" i va ampliar el servei. L'alcalde considera que "els incívics són una minoria que causen un gran problema" i ha recordat que les sancions per abocar deixalles al carrer poden ser d'entre 300 i 6.000 euros.
 

Els quatre vehicles tenen un preu conjunt d'un milió d'euros. Foto: Marc Solé
 

Fonts municipals xifren en 76 les baixes laborals que hi ha a Eco-equip, cinc de les quals per Covid-19. Les 100 incorporacions tenen contracte fins al 15 de gener, però Ballart ha explicat que "hi ha voluntat que es quedin", ja que "estan donant el 200% i són necessaris". La gran quantitat de treballadors de baixa hauria estat una de les principals causes de la caiguda del servei.

Els contenidors de càrrega lateral, la gran aposta de l'Ajuntament de Terrassa

 
Amb aquests quatre nous camions, la xifra de vehicles destinats a la recollida de contenidors laterals arriba a 10. Es tracta, segons apunta Ballart, d'un mètode "més eficient i net". Aquest novembre culminarà la quarta fase per a l'ampliació de percentatge de contenidors de càrrega lateral a Terrassa: amb la instal·lació de 640 de nous, la ciutat en tindrà ja més de 2.300.

L'alcalde ha explicat que "assolir el 80% d'aquests elements respecte al 20% de contenidors tradicionals estaria molt bé", però de moment, la cinquena fase, prevista pel primer trimestre del 2021, permetrà arribar a un 65 o 70%, segons el mateix batlle.