La família de la víctima mortal del descarrilament de Vacarisses aporta proves que apunten a la negligència

La jutgessa va arxivar el cas a l'abril en concloure que l'acumulació d'aigua i el consegüent despreniment haurien estat la causa de l'accident a l'R4

L'incident va provocar un mort i 52 ferits, sis de greus.
L'incident va provocar un mort i 52 ferits, sis de greus. | Anna Mira
Redacció
16 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:07h
La família de l'única víctima mortal de l'accident ferroviari de Vacarisses el 20 de novembre del 2018 insisteix a reobrir el cas, arxivat pel jutjat de Terrassa el passat mes d'abril. Aleshores, la jutgessa va concloure que l'acumulació d'aigua per les pluges caigudes va ser el que va originar el despreniment de terra i roques que va causar l'accident.

Ara, l'acusació ha aportat noves proves que apunten a "evidències de negligència" per part d'Adif. Ho fan d'acord amb un informe de la Comissió d'Investigacions d'Accidents Ferroviaris del Ministeri de Foment, que en un document redactat el mes de maig apunta a algunes deficiències i incompliments de la llei del sector ferroviari, com la falta de manteniment o forats en el mur de contenció de la via del tren.

Més enllà de la meteorologia, el debat jurídic se centra en si Adif feia el manteniment adequat per minimitzar el risc en un punt negre de la xarxa ferroviària catalana, on també hi va haver descarrilaments el 2009 i el 2011. La germana de la víctima, Paola Picardo, assegura que "hi ha molts informes i moltes evidències. Hi ha negligència i falta de manteniment" però lamenta "no se'ls doni l'opció d'anar a judici".


Picardo considera que "no va ser un accident fortuït" però mostra poca confiança en el tràmit engegat a l'Audiència. Tanmateix, creu que "és un tràmit que hem de fer". En aquest sentit, afirma que "no esperaven que no se'ls donés peu a anar a judici" i vol que es depurin responsabilitats penals als responsables del manteniment de la infraestructura afegint que "és evident que hi havia coses que no s'havien fet bé".

Un mort i més de 50 ferits sense responsabilitats penals

El seu germà, Luigi Picardo, de 36 anys, va agafar el tren a Castellbell i el Vilar, d'on era veí, a les sis del matí, i 15 minuts més tard, sortint de Vacarisses, el comboi va xocar contra unes roques caigudes a les vies per les intenses pluges i va descarrilar.

Durant les sacsejades, les portes es van obrir i tancar repetidament, i aquest va sortir disparat a l'exterior, on va picar contra una estructura de formigó que li van causar la mort. Va haver-hi sis ferits greus i 46 de lleus. Fins ara no hi ha hagut conseqüències penals: la meteorologia, fins ara, és considerada l'única culpable.