Alerten d'infants expulsats de menjadors escolars de Terrassa perquè no se'ls paga la beca

L'empresa concessionària assegura que "segueix els protocols de Serveis Socials" i l'Ajuntament defensa que aquests no permeten negar el servei malgrat l'endarreriment del pagament

L'empresa SERHS gestiona el menjador escolar dels centres públics de Terrassa després de guanyar un concurs el 2015.
L'empresa SERHS gestiona el menjador escolar dels centres públics de Terrassa després de guanyar un concurs el 2015. | Scolarest
18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 9:01h
L'Ajuntament de Terrassa xifra en 4.384 els alumnes de la ciutat amb beques del menjador. D'aquests, 278 reben una bonificació del 100% de la quota i la resta, del 70%, quantitat econòmica que l'empresa concessionària, a priori, rep mensualment. A causa de la vulnerabilitat econòmica d'aquests nens i les seves famílies, el preu dels seus àpats depèn íntegrament del Consistori.

Ara bé, la Plataforma d'AFA i AMPA d'Escola Pública de Terrassa, coneguda com a Pepeta, denuncia que s'ha privat "en repetides ocasions" el servei de menjador a nens a causa de l'endarreriment del pagament de la quota. En aquests casos, apunten que l'empresa concessionària, SERHS, s'ho prendria com a deute i negaria el servei als infants dels quals no se n'ha rebut l'import.

En declaracions amb aquest mitjà, el portaveu de la Plataforma, Tiago Ferreira, cataloga aquest fet de "salvatjada" i exigeix "mecanismes i accions efectives perquè no torni a passar". A més, explica que "no és nou" però "la pandèmia ho ha apartat a un segon pla".

Els casos, a hores d'ara, serien "diversos de diverses escoles", una xifra "difícil de quantificar a causa de la comunicació no fluida amb les famílies vulnerables". Aquest fet, matissa Ferreira, es deu a la "bretxa digital eixamplada durant la pandèmia", que dificulta la celebració de reunions presencials.

El portaveu de la Pepeta explica que fa dos anys, un cop detectats els primers casos, es va crear un protocol que establia un marge de pagament, però aquest s'ha incomplert quan s'ha retardat l'enviament de la quota mensual, i es queixa que "l'empresa no ha tingut conseqüències" pel que consideren una "falta d'humanitat".

L'empresa assegura que segueixen els protocols establerts amb Serveis Socials

Preguntats per aquest afer, des de SERHS asseguren que "segueixen els protocols establerts amb els serveis socials", de tal manera que "no poden donar altes o baixes sense les seves indicacions". En aquest sentit, apunten que "donen servei als infants que estan becats". Aquesta empresa es troba en el cinquè any a càrrec del menjador dels centres públics després de guanyar un concurs el 2015.

L'Ajuntament també apunta a una violació del protocol i assegura que "sempre paga i pagarà" el valor de les beques

En una conversa amb LaTorre, la regidora d'Educació de Terrassa, Teresa Ciurana, contradiu la versió de l'empresa i assegura que "haurien de seguir aquestes indicacions, que no permeten que cap nen es quedi sense àpat" però que "saben que SERHS ha incomplert el protocol en varies ocasions".

Ciurana fa referència a la línia d'actuació aprovada al Ple de l'Ajuntament el 2018 per unanimitat, que obliga l'empresa a seguir les indicacions de Serveis Socials, que en cap cas permetrien negar el servei de menjador a un infant en cas d'impagament. Segons Ciurana, la norma és clara: "El dret a l'alimentació preval sobre el deute, que acabarà sent pagat si es notifica".

En la mateixa direcció, explica que hi ha "diferències" entre l'última factura mensual tramitada de SERHS amb relació a les beques: l'empresa demana 10.000 euros per unes quotes que l'Ajuntament té quantificades en 8.776 euros. Aquests 1.300 euros entre els càlculs de les dues parts, seria el causant de la negació del servei a alguns nens becats.

Amb relació a aquest "ball de xifres" assegura que estudiaran i pagaran el que correspongui i considera que "cap criatura s'ha d'empassar un error, que pot produir-se perquè hi ha molts infants becats". Per acabar, afegeix: "L'empresa no hauria de patir, saben que paguem i sempre pagarem".