Implantada amb èxit la primera biomembrana antitumoral amb la col·laboració de la UPC Terrassa

Cebiotex, spin-off de la UPC i l'Hospital Sant Joan de Déu, ha implantat la biomembrana a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

José Antonio Tornero, investigador de l'INTEXTER de la UPC, amb la biomembrana.
José Antonio Tornero, investigador de l'INTEXTER de la UPC, amb la biomembrana. | Cedida
Redacció
12 de novembre del 2020
Per primera vegada en la història de la medicina s'ha implantat una biomembrana antitumoral dins el cos d'un pacient amb resultat positiu. Aquesta fita mèdica i tecnològica és fruit d'una col·laboració publicoprivada entre la biotecnològica Cebiotex, l'Hospital Sant Joan de Déu, l'INTEXTER de la UPC Terrassa i l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Es tracta d'una biomembrana antitumoral fabricada amb nanofibres, biocompatible i bio absorbible. És un tractament innovador que aborda una necessitat mèdica no coberta fins al dia d'avui. S'implanta sobre el llit quirúrgic després de l'extracció d'un tumor i allibera altes dosis d'un fàrmac quimioteràpic amb la intenció de millorar el pronòstic dels pacients i disminuir els efectes secundaris del tractament oncològic.

El gran objectiu del tractament és iniciar els estudis clínics amb pacients oncològics pediàtrics a l'Hospital Sant Joan de Déu. És a dir, facilitar eines als cirurgians oncològics per aplicar una teràpia no invasiva per al càncer infantil, assegurant que el llit quirúrgic queda lliure de cèl·lules canceroses després de l'extirpació d'un tumor, evitant-ne tant la seva reproducció com els efectes secundaris de la quimioteràpia i, en els nens, la radioteràpia.

El Coordinador del Programa de Cirurgia Oncològica de l’Hospital Sant Joan de Déu Lucas Krauel, està convençut que "amb aquest enfocament tan innovador en el qual ja portem un temps treballant, disminuirem els efectes secundaris que produeix la quimioteràpia però, sobretot, la radioteràpia en els casos de càncer infantil".

Cebiotex ha llançat una ronda d'inversió d'impacte d'1,6 milions d'euros per sensibilitzar la societat i per poder continuar els assajos clínics en Sarcomes de Teixits Tous de l'adult, els quals permetran iniciar les proves clíniques amb pacients oncològics pediàtrics del Sant Joan de Déu.