«Desnonament sense lloguer social? Multa!»; la PAH Terrassa critica l'Ajuntament per no aplicar la llei 24/2015

L'entitat ha detectat 16 casos en què el Consistori no ha sancionat als grans tenidors que no han ofert una alternativa abans de denunciar una ocupació

LaTorre
11 de novembre del 2020
La PAH Terrassa s'ha manifestat aquest dimecres al matí al Raval de Montserrat per denunciar el que consideren 16 casos "flagrants" d'incompliment de la llei 24/2015 a la ciutat. Setmanes enrere, els seus membres ja es van manifestar per denunciar que tres veïns de la ciutat esperaven un desnonament sense haver rebut oferta de lloguer social, però en les últimes setmanes s'hauria multiplicat el nombre de ciutadans en la mateixa situació.

Es tracta d'una llei impulsada el 2015 per la PAH, que el Parlament va aprovar per unanimitat amb la intenció d'aturar desnonaments i facilitar el lloguer per a famílies vulnerables. Aquesta obliga als propietaris dels habitatges -siguin bancs, fons voltor o grans tenidors- a fer una proposta de mensualitat rebaixada. En cas d'incomplir aquest punt, s'exposen a multes de fins a 90.000 imposades per l'Ajuntament.

Tal com recorda l'entitat, aquesta normativa permet als ajuntaments multar amb fins a 90.000 euros als grans tenidors que no ofereixen un lloguer social abans de denunciar una ocupació, acció que no hauria dut a terme el Consistori egarenc. L'incompliment de la llei 24/2015 és considerada una infracció greu.

En aquest sentit, la PAH asseguren que els bancs i fons voltorn "no tenen ètica però sí que hi entenen, de diners", pel que consideren que una multa pot ser una bona solució en aquesta problemàtica: "amb un milió i mig de multa per 16 incompliments, s'ho pensarien a l'hora de desnonar!". En la mateixa direcció, demanen una reunió a l'alcalde Jordi Ballart "perquè els expliqui quan actuarà, i si no s'atreveix a multar, que ho digui".

 
A més, asseguren que cas que prossegueixi el que consideren una "inacció", situaran l'Ajuntament i la Generalitat "còmplices" dels desnonaments que es produeixin, ja que "no estan fent tot l'esforç possible per aturar-los.

A banda d'exigir sancions pels propietaris, reclamen al govern municipal garantir els reallotjaments per a les famílies víctimes de desnonaments, iniciar els procediments de cessió obligatòria de pisos buits propietat de grans tenidors, reduir les esperes i oferir un habitatge alternatiu abans del desnonament i facilitar l'empadronament a totes les persones que viu a la ciutat sigui quina sigui la seva situació.