«L'Emotiva és un gran pas per reivindicar la importància històrica de la fotografia a Terrassa»

Parlem amb el fotògraf Paulo Cacais, un dels organitzadors de la primera edició del primer festival de fotografia de la ciutat, amb exposicions del 2 al 28 de novembre

El fotògraf Paulo Cacais forma part de l'organització del primer festival de fotografia de Terrassa, l'Emotiva.
El fotògraf Paulo Cacais forma part de l'organització del primer festival de fotografia de Terrassa, l'Emotiva. | Cedida
09 de novembre del 2020
Actualitzat a les 21:12h
Aquest novembre se celebra la primera edició del primer festival de fotografia de Terrassa. Es tracta de l'Emotiva, impulsat per la Xarxa Fotogràfica de Terrassa, també coneguda com a Xafa't. S'havia de celebrar a la primavera, però la pandèmia ha obligat a posposar-ho fins ara: des del 2 i fins al 28 de novembre Terrassa serà la capital catalana de la fotografia.

Més d'una desena d'exposicions formen la mostra de la cita: obres de fotògrafs locals, nacionals i internacionals, d'edat variada i temàtica diversa. LaTorre ha parlat amb el fotògraf Paulo Cacais, membre de Xafa't i portaveu, en aquesta ocasió, d'un festival que pretén acostar la fotografia a la ciutadania plantant cara a la Covid-19.

- Què és Emotiva i quin és el seu objectiu?

- Emotiva és un festival de fotografia que vol acostar el gènere fotogràfic a la ciutadania. Volem que s'estableixi, que es consolidi. La primera edició podem considerar-la com a versió "beta" per saber del que som capaços, saber com ens coordinem i establir una bona relació amb els col·laboradors, sales d'exposició i Ajuntament de Terrassa. En definitiva, ens proposem reivindicar la importància de la fotografia en aquesta ciutat i aquest és un gran pas per aconseguir-ho.

"Emotiva és un festival de fotografia que vol acostar el gènere fotogràfic a la ciutadania que volem que es consolidi"

- La relació entre Terrassa i la fotografia és forta?

- Terrassa és bressol de grans fotògrafs com Josep Maria Albero o Joana Biarnés, així com d'altres d'actuals i molt actius. Som una ciutat amb una gran tradició fotogràfica, considerada capital catalana del gènere en els anys 60 i 70 juntament amb Igualada.

Aleshores, el Casino del Comerç, on s'hi trobava el Grup Fotogràfic -embrió de l'actual FotoClub Terrassa- acollia visites i exposicions de fotògrafs internacionals. Aquesta relació s'ha anat perdent amb el canvi generacional, però amb iniciatives com l'Emotiva podem tornar a estar al primer pla del panorama fotogràfic. Consulta aquí totes les exposicions de l'Emotiva 2020.

"Som una ciutat amb una gran tradició fotogràfica, considerada capital catalana del gènere en els anys 60 i 70 juntament amb Igualada"

- D'on sorgeix la idea d'organitzar el festival?

- L'entitat organitzadora, Xafa't, va néixer el 2018 amb el propòsit de fomentar la fotografia a Terrassa. Ens hi vam aplegar fotògrafs professionals i aficionats, així com entitats. Volíem acostar el gènere a la gent, i vam impulsar exposicions amb la idea de derivar cap a un festival on agrupar-les sota un sol nom. A la primavera ens vam decidir i vam programar la primera edició, però la pandèmia ens ha fet aplaçar-la fins ara.
 

Fotografia de Paulo Cacais,  exposada a la llibreria La Temerària fins el 28 de novembre. Foto: Paulo Cacais
 

- De quina manera ha afectat la pandèmia a la celebració de la primera edició?

- Per una banda, volíem organitzar-la a la primavera, però no vam veure-ho clar i vam endarrerir-la fins ara, en què l'hem fet coincidir amb l'exposició de Joana Biarnés a la Sala Muncunill, cap de cartell d'aquesta edició. I per altra, de les 18 exposicions que teníem previstes, sis no es poden visitar a causa de les restriccions que afecta el sector de l'hostaleria i altres espais. A banda de les mostres, volíem organitzar activitats que també s'han hagut de cancel·lar, pel que només hi haurà exposicions. La inauguració va ser virtual, i les conferències i taules rodones que s'havien de celebrar han estat traslladades a la xarxa, on anirem penjant contingut per promocionar el debat.

"Abracem el fotoperiodisme històric i actual, però també propostes més artístiques, de paisatge, tradicions...no volem tancar les portes a cap proposta"

- Quines temàtiques i autors hi trobem, a les exposicions?

- Volem obrir-nos a tots els gèneres, en aquesta primera edició i a les següents. Abracem el fotoperiodisme històric i actual, però també propostes més artístiques; de paisatge, tradicions, entre altres. Alguna, fins i tot, va més enllà de la fotografia de manera sorprenent. També vull destacar que membres de Xafa't exposem a la llibreria La Temerària en una exposició conjunta.
 

Imatge de la fotògrafa xilena resident a Barcelona Kati Riquelme, que exposa fins el 28 de novembre a la llibreria Cinta. Foto: Cedida-Kati Riquelme


Pel que fa als autors, tenim exposicions de persones molt joves com Gala Espín, que té 21 anys, o Miriam Lázaro, de 27.  També comptem amb la participació de fotògrafs veterans, com Vicenç Villatoro, que té 91 anys. Alguns tenen recorregut i altres fan els seus primers passos; veiem la fotografia com un gènere plural i no volem tancar les portes a cap proposta: ens identifiquen en la diversitat. Consulta aquí totes les exposicions de l'Emotiva 2020.

"Pretenem que es vegi el potencial que tenim com a festival i com a ciutat"

- Quines són les expectatives per aquesta primera edició?

- Pretenem que es vegi el potencial que tenim com a festival i com a ciutat. Hem comptat amb molt pocs recursos per aquesta edició, però això ens encoratja a demostrar del que som capaços. L'Ajuntament ens ha promès suport, i ens sentim obligats a donar-nos a conèixer al públic i poder instaurar l'Emotiva com a festival anual i alhora esperat per la ciutadania.

Arxivat a