Ballart defensa la reorganització al govern: «És un indicador de la confiança entre TxT i ERC»

L'alcalde de Terrassa treu ferro als canvis al cartipàs de l'Ajuntament de Terrassa i els situa dins la normalitat democràtica i política"

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, detalla les claus dels canvis al seu cartipàs un any i mig després de formar govern amb ERC.
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, detalla les claus dels canvis al seu cartipàs un any i mig després de formar govern amb ERC. | Adrià Costa
05 de novembre del 2020
Actualitzat el 06 de novembre a les 10:30h
L'Ajuntament de Terrassa ha aplicat aquesta setmana canvis a l'equip de govern. Tal com explicava aquest mitjà aquest dimecres, hi ha regidories que canvien d'àrea, regidors que assumeixen noves regidories i fins i tot un intercanvi de papers entre els dos primers tinents d'alcalde Núria Marín i Isaac Albert.

La reorganització arriba un any i mig després de l'acord entre Tot per Terrassa i Esquerra Republicana, que governen amb 15 dels 27 regidors. En plena pandèmia i amb l'aprovació de pressupostos a l'horitzó, el nou organigrama municipal ha fet aflorar les veus de mala maror o "un cop de puny sobre la taula" per part dels independentistes. Per conèixer de primera mà el rerefons de la decisió sorpresa per a molts, LaTorre ​ha parlat amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

El batlle assegura que els canvis "s'han d'entendre dins la normalitat democràtica i política" i recorda que "és molt habitual en els governs municipals" per definir fulls de ruta en un moment determinat. En aquest cas, giren "en la reactivació econòmica de Terrassa, les finances de l'Ajuntament i la descongestió de competències en regidors". Explica que "fa temps que li rondaven el cap" i "els va tirar endavant després de consultar-ho" amb els implicats.

Ballart creu que amb aquests ajustaments s'acaba amb "la saturació" d'alguns regidors. En aquest sentit posa l'exemple de la tercera tinent d'alcalde, Lluïsa Melgares, que cedeix Capacitats Diverses i la presidència del Districte 2 a Mònica Polo i Núria Marín, respectivament. En la mateixa direcció s'entenen els nomenaments del regidor d'Economia social i Innovació, Universitats, Turisme i Projectes audiovisuals, Pep Forn, com a regidor del Districte 1, i de l'actual regidor d'Esports, Miguel Ángel Moreno, com a nou regidor del Districte 7.

Intercanvi de papers entre Isaac Albert i Núria Marín

Un dels moviments més destacats de la reorganització és el canvi d'àrees entre els dos primers tinents de l'Ajuntament, Isaac Albert i Núria Marín. L'alcalde treu ferro als interessos de partits i explica que es deu a "un canvi de perfils per encarar el futur immediat de la ciutat".

Per això, considera que Albert "pot espèmer el seu potencial" a Serveis Generals i Govern Obert, "una àrea plenament interna centrada a analitzar el moment econòmic del Consistori". Ballart recorda que l'actual primer tinent d'alcalde encaixa amb aquest càrrec perquè "coneix bé l'Ajuntament, té grans coneixements econòmics, té experiència en la gestió de diverses àrees".

En canvi, l'alcalde realça "les capacitats" de Núria Marín, que prové del treball social, l'Educació i l'associacionisme, per a assumir la responsabilitat de Promoció Econòmica, una àrea "extensiva" que Ballart situa "a peu de carrer i en contacte amb la societat", tot encaminada a "traçar polítiques de reactivació econòmica i crear projectes" per ajudar a actors econòmics i socials.

Nega una presumpta estratègia d'ERC per guanyar poder

Per a Ballart, aquesta reorganització "és un indicador de la confiança política i personal entre socis d'un únic govern format per dos partits en sintonia". En aquesta direcció, recalca que "ningú ha demanat tenir més protagonisme". Amb aquestes paraules, l'alcalde contradiu l'editorial del Diari de Terrassa d'aquest dimecres, on es deia que els canvis responien a un "cop de puny sobre la taula d'Esquerra Republicana per tenir més poder", insinuava "greus problemes" al govern municipal i situava Isaac Albert, primer tinent d'alcalde, com a "home més fort de l'Ajuntament". Replicant aquesta afirmació, el batlle assegura que "no es tracta d'homes forts ni febles en un govern on tothom té un pes important".

Amb relació a aquest escrit, l'alcalde creu que "és molt clar" i denúncia que "només falta que hi diguin que l'alcalde és un inútil". Tanmateix, recorda que "una cosa són els treballadors i l'altra, la línia editorial" i deixa clar que "l'Ajuntament mostra tot el seu suport a la plantilla" en el context de concurs de creditors en què es troba la publicació. Pel que fa a la línia editorial lamenta que "ja fa temps que llancen manipulacions i interpretacions interessades que no porten enlloc".

Canvis a Presidència, amb tres dones al capdavant

Amb les possibles ajudes europees per venir, Relacions Internacionals també passa de Promoció Econòmica a Presidència, sota responsabilitat de Jennifer Ramírez. L'acompanyen en aquesta àrea Ona Martínez, qui pren Plans i Projectes d'Isaac Albert, i Rosa Boladeras, que portarà la Societat Municipal de Comunicació. Sobre la presència de tres dones a Presidència, Ballart recorda que "tres de cinc tinents d'alcalde també ho són" i remarca que el govern actual "aposta pel paper important en dones per transmetre un missatge d'igualtat".