Carta oberta de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa

"Rebem diàriament informació sobre la importància de la detecció d'asimptomàtics i el seguiment dels seus contactes directes, però això a Terrassa no s’està realitzant de forma correcta"

Redacció
05 de novembre del 2020
"Segons les recomanacions d'epidemiòlegs i infectòlegs, des dels mitjans de comunicació rebem diàriament informació sobre la importància de la detecció de les persones positives per Covid-19 asimptomàtiques, i el seguiment dels seus contactes directes per evitar la disseminació de la pandèmia.

Des de la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, Marea Blanca, hem pogut constatar que a la nostra ciutat i àrea d'influència, quasi 300.000 persones, això no s'està realitzant de forma correcta.

Si es consulta per un contacte directe, et deriven al domicili i et diuen que ja t'avisaran per fer la PCR. Moltes persones expliquen que passats 7 dies, ningú s'ha posat en contacte amb ells. Si tenen neguit, cosa normal, i intenten trucar, sovint és impossible contactar pel col·lapse telefònic centres d'atenció primària (CAP). Si acudeixes allà de forma presencial, et deriven de nou al domicili i no te la fan tot i presentar-t'hi presencialment.

Durant aquest període al domicili, cap trucada d'informació i/o control. La persona conscienciada resta al domicili per evitar possibles contagis, però d'altres menys responsables, o bé necessitades per dependre la família del seu salari, segueixen desenvolupant l'activitat normal malgrat el risc d'escampar la malaltia. Si han passat set dies o més, quan reclamen els hi diuen que ja no cal fer-la; és una forma d'estalviar PCR?

Un altre problema freqüent és la demora en saber el resultat un cop feta la PCR. Poden passar de 7 a 10 dies fins a tenir el resultat, amb l'angoixa de la persona que espera i amb la possibilitat que no realitzi correctament el confinament si es donen les circumstàncies abans esmentades. Si el motiu de la prova és una intervenció i/o ingrés hospitalari, el fet de no tenir el resultat, motiva la pràctica d'un test d'antigen ràpid amb el consegüent malbaratament dels limitats recursos sanitaris.

També hem rebut informació de persones que cansades d'esperar, han optat per fer-se-la per la via privada, i quina ha estat la seva sorpresa quan als laboratoris Echevarne els hi han exigit la presentació de la seva targeta sanitària! Podria ser que fessin una doble facturació?

Les PCR es realitzen en laboratoris públics, o bé són derivats a laboratoris privats, amb el consegüent desviament de diners de tots a les butxaques privades, afavorint la possibilitat d'aquesta doble facturació? Ens agradaria que des del Departament de Salut ens aclarissin aquests dubtes."