Els impostos i el futur del Portal de Sant Roc centren el debat del ple municipal d'octubre

En una sessió de més de set hores i mitja, també han entrat en joc els busos urbans i la revocació de la concessió de Les Palmeres, on el Jàbac juga com a local

El pàrquing del portal de Sant Roc ha tornat a ser al centre del debat més d'un any després del seu tancament.
El pàrquing del portal de Sant Roc ha tornat a ser al centre del debat més d'un any després del seu tancament. | Anna Mira
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:27h
L'Ajuntament de Terrassa ha celebrat aquest divendres el ple municipal corresponent al mes d'octubre. Un cop més, els 27 regidors s'han reunit de manera telemàtica en una sessió que s'ha pogut seguir en directe per Youtube i ha tingut una durada de més de set hores i mitja. Les ordenances fiscals, que han estat aprovades amb l'abstenció de l'oposició, i el futur sobre el Portal de Sant Roc han centrat el debat.

El ple ha començat a les 9.30 h i ràpidament s'ha entrat a debat qüestions a l'ordre del dia. En l'àmbit del transport, s'han congelat les tarifes del servei de taxi de la ciutat i s'ha prorrogat el dret d'explotació del servei d'autobusos per part de TMESA fins al desembre del 2021. Amb aquesta última decisió, votada a favor pel govern i Junts per Terrassa, l'oposició s'ha mostrat molt crítica amb el servei, que seguirà sent de gestió indirecta.

El futur del pàrquing del Portal de Sant Roc, a debat

L'Ajuntament estudia reobrir el pàrquing del Portal de Sant Roc, tancat el setembre del 2019 per motius de seguretat, amb un pressupost d'entre 10 i 12 milions d'euros. En aquest context, el PSC ha proposat valorar usos alternatius a l'espai i no tancar-se en reconstruir l'espai.

El regidor socialista Marc Armengol, ha demanat "d'una desgràcia fer-ne una oportunitat" i ha obert les portes a pensar alternatives ("culturals, esportives", etc), dins la normativa, per a un local soterrat situat al centre de Terrassa. En aquest sentit s'ha preguntat "si és necessari remodelar el pàrquing" i ha assegurat que "les polítiques de mobilitat van en una altra direcció".

El portaveu de Ciutadans, Javier González, ha assegurat que "no tenim un pàrquing, tenim un forat" i ha recolzat la proposta dels socialistes. A més, ha acusat al govern municipal de contradir-se: "es mostren a favor del medi ambient però volen posar 500 cotxes al centre". Isaac Albert ha explicat que el projecte de l'Ajuntament vol solucionar "el problema d'un centre petit tancat en si mateix".

La representant de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, ha demanat parlar-ho "plegats" tot compartint el neguit dels seus companys d'oposició per la "poca informació" al respecte. La regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, ha contestat recordant que encara "tot està per decidir" i ha emplaçat l'oposició a reunir-se per a conèixer la seva posició en el procés.

La concessió a Les Palmeres, revocada per unanimitat

Amb relació a l'espai esportiu municipal Les Palmeres, els cinc grups presents a l'Ajuntament de Terrassa han votat a favor de revocar la concessió a la Fundació Terrassa Futbol Club. L'explotador, que ha deixat un deute de 3,5 milions d'euros, té un termini de cinc mesos per aturar l'activitat.

Es tracta d'un complex que inclou dos camps de futbol, deu pistes de pàdel i el gimnàs i centre esportiu Terrassasports. Ara, tot passarà a ser municipal. El Jàbac de Terrassa, membre de la Fundació, podrà seguir fent ús de les instal·lacions sota un altre nom i desvinculant-se de Terrassasports.

Altres propostes i decisions

S'ha aprovat per unanimitat l'adhesió de la ciutat a la xarxa ECCAR de ciutats europees contra el racisme, promoguda per la UNESCO. També s'ha aprovat, però amb l'abstenció de l'oposició, la línia de subvencions a col·lectius culturals i artistes Terrassa Crea. El PSC ha demanat ampliar-ne les bases, assegurant que la idea, amb una dotació de 200.000 euros, "és bona però es queda petita". En aquest sentit, el socialista Amadeu Aguado, ha criticat que la proposta no contempli només propostes locals, sinó d'arreu del país. Rosa Boladeras ha assegurat que "volen obrir-se a Catalunya i al món sencer" i ha conclòs assegurant que a les convocatòries es donaran més detalls.

També ha format part de l'ordre del dia la intervenció del portaveu de l'Associació de Veïns de Ca n'Anglada, Manuel Medina, qui ha acusat l'Ajuntament de "falta de transparència i falta de democràcia". En aquest sentit, entre altres, ha incidit en l' "opacitat" del govern quan el Síndic de Greuges va visitar el barri al mes de setembre, fet del qual no es va avisar.

Una proposta de Ciutadans per reforçar el servei de busos urbans ha prosperat amb unanimitat. En aquesta direcció, la formació taronja explicava que "s'han detectat problemes per excés de demanda" en parades, principalment d'escoles i instituts, a les línies 1,2,7,8 i 9, a l'hora d'entrada i sortida dels alumnes.

També s'han aprovat amb el suport dels cinc partits el reforç de les oficines d'atenció ciutadana i del servei 010 per reduir la llista d'espera, així com l'enganxada de cartells en diverses llengües en equipaments i comerços per conscienciar la població sobre la importància de l'ús de les mascaretes en espais tancats.


En el context de reactivació econòmica en pandèmia, ha aixecat polseguera una proposta del PSC per oferir butlletes de descompte per consumir en petits establiments independents. La regidora de Comerç, Jennifer Ramírez, ha assegurat que "la proposta no té cap ni peus", tot afegint que el govern aposta per "mesures més efectives i equitatives", com la bonificació de la taxa de residus.

Amb diferent destí, però no exempta de polèmica, s'ha desenvolupat una proposta de PSC i Ciutadans "per la millora de l'atenció primària". La regidora taronja Isabel Martínez ha intervingut per demanar "vies per agilitzar els processos" i ha instat l'Ajuntament a "reforçar l'atenció telefònica". El primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, ha avançat el vot a favor del govern "perquè no poden mostrar-se en contra de la sanitat" però ha titllat la proposta d' "oportunista", al que Martinez ha respost que el que és oportú és "demanar una atenció primària digna".