Llum verda a les ordenances fiscals de Terrassa pel 2021 amb l'abstenció de l'oposició

El document, marcat per la congelació d'impostos i les bonificacions, s'ha aprovat al ple ordinari i no en un d'extraordinari com en ocasions anteriors

Les ordenances fiscals del 2021 han vist llum verda en un ple ordinari telemàtic.
Les ordenances fiscals del 2021 han vist llum verda en un ple ordinari telemàtic. | Ajuntament de Terrassa
30 d'octubre del 2020
Actualitzat el 22 de desembre a les 15:46h
Les ordenances fiscals per l'any 2021 a Terrassa han quedat aprovades aquest divendres al ple municipal ordinari del mes d'octubre. En aquest sentit, el govern municipal -en majoria absoluta- format per Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Catalunya, ha tirat endavant el document sense el suport de l'oposició, que s'hi ha abstingut.

La segona tinent d'alcalde, Núria Marín, ha presentat el document i ha explicat que les mesures que el conformen són "possibilistes" i es basen en una pressió fiscal "justa i moderada". Ha defensat que tenen un caràcter "d'esquerres per la proporcionalitat i el repartiment de l'esforç fiscal".

Isaac Albert, primer tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, s'ha pronunciat en la mateixa línia que la seva companya de govern i ha assegurat que "han de ser justos i ho intenten". A més, ha afirmat que la congelació, i no rebaixa, dels impostos es deu a la meta de "l'equilibri per no hipotecar el futur". També ha recordat que "la majoria dels municipis catalans congelaran els impostos" apuntant que a Terrassa cada habitant hi aportarà, "menys de 1.000 euros per habitant", per sota de municipis com Sabadell (1.100) o Tarragona (1.300).

Abans del debat, s'han aprovat dues autoesmenes del govern, entre les quals destaca l'exempció total de la taxa de residus del 2021 per a les activitats d'oci nocturn. La resta de negocis rebran bonificacions.

Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa, ha aplaudit la congelació dels impostos, però ha instat el govern, en referència a les bonificacions, a "fer pedagogia" amb l'objectiu de "trencar estigmes entre la població a l'hora de demanar ajudes".

Ciutadans ha anat més enllà, i tot i que ha aplaudit que no s'apugin els impostos, ha recordat que la ciutat "ve d'exercicis en què aquests han pujat i els serveis prestats no s'han correspost amb aquest augment". Ha posat d'exemple dels residus, la taxa dels quals va pujar un 5% el 2019. Tot i això, ha afegit que amb la congelació, la ciutadania "carrega amb els efectes de la pandèmia".

El més crític, com de costum, ha estat el PSC. L'exalcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha criticat que el govern hagi tombat "propostes constructives" de l'oposició. En aquest sentit, ha acusat a Tot per Terrassa i ERC de falta de debat tenint en compte que les ordenances, en altres exercicis s'aprovaven en un ple extraordinari.

A més, ha declarat que "hi trobava a faltar" un informe que expliqui la situació del teixit econòmic de la ciutat. Per això, ha demanat "més dades i més reflexió" assegurant que el govern "es dedica a parlar d'incertesa però a tocar poques coses". També l'ha acusat "d'administrar malament la majoria absoluta" explicant que "el govern no necessita l'oposició, però la ciutadania sí".

Bonificacions i congelació d'impostos, claus de les noves ordenances

Les ordenances fiscals pel nou exercici, que van ser presentades aquest dijous per representants del govern en roda de premsa, conté modificacions, sobretot encarades a combatre la pandèmia, i destaquen per les bonificacions i congelació d'impostos. Aleshores, el primer tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Isaac Albert, va defensar que "abaixar els impostos no seria just per la ciutat", però davant d'aquest escenari, s'impulsaven bonificacions.

Aquest document inclou, com a mesures més destacades, la suspensió de la taxa de terrasses, que ja s'ha aplicat el 2020, així com la bonificació d'entre el 30 i el 100% de la taxa de residus per a establiments hostalers i comerços afectats per la pandèmia. També se suspèn, com ja s'ha fet els últims anys, la taxa per l'atorgament de llicències de taxi.

També es modifica, tot i que es congela, l'Impost sobre béns immobles (IBI) amb l'ampliació de les bonificacions per a la nova construcció, ampliació o millora d'edificis, i en el cas de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), es milloren els incentius per la renovació del parc industrial. Pel que fa al viver d'empreses, s'incorpora una nova bonificació de fins al 10% per, segons el govern municipal, fomentar la responsabilitat corporativa.

Pel que fa a la cultura, es permet oferir promocions especials, amb un redactat més específic que l'actual, sobre el preu públic de les entrades a les temporades municipals d'espectacles, així com una fórmula més genèrica en el redactat del preu públic per la venda de publicacions d'arts visuals.