Terrassa congelarà els impostos i augmentarà les bonificacions pel 2021

L'Ajuntament calcula que les ajudes fiscals faran caure uns vuit milions d'euros els ingressos municipals

Isaac Albert i Núria Marín durant la roda de premsa d'aquest dijous.
Isaac Albert i Núria Marín durant la roda de premsa d'aquest dijous. | ERC Terrassa
29 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:10h
El govern de Terrassa, liderat per Tot per Terrassa i ERC-Mes, ja té a punt l'avantprojecte d'ordenances fiscals pel 2021. En un any en què el Consistori creu que la Covid-19 "tindrà un gran protagonisme" i amb les hisendes locals "tensionades", han anunciat que els impostos no baixaran però les bonificacions per combatre la pandèmia aniran a l'alça.

En aquest context, a la fiscalitat de Terrassa pel 2021 hi destaca l'exempció total de la taxa de terrasses pels locals de restauració, ja aplicada el 2020, així com la bonificació, en alguns casos del 100%, de la taxa de residus en establiments i comerços afectats per les restriccions de la Covid-19, però també a particulars. Aquestes mesures han tingut un cos aproximat d'un milió d'euros -390.000 euros la primera i 600.000 euros la segona- en l'exercici actual, i el Consistori creu que tindrà un valor similar al pròxim, tot i la "incertesa" que provoca la pandèmia.

Un dels impostos més coneguts i que afecta a més persones, l'Impost de Béns Immobles (IBI), es congelarà i fins i tot es bonificarà, tal com passarà amb l'Impost de Construccions i d'Obres (ICIO). També s'estudiaran bonificacions en l'àmbit cultural, empreses i altres equipaments. 

El primer tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Isaac Albert ha explicat que es tracta d'unes ordenances fiscals "d'esquerres", ja que es basen "en la proporcionalitat i la justícia fiscal". Les bonificacions i congelació dels impostos en un any atípic faran caure, aproximadament, la recaptació de l'Ajuntament de Terrassa en vuit milions.


En el ple municipal d'aquest divendres la proposta serà aprovada pel govern, a l'espera de les al·legacions que l'oposició pot presentar durant els pròxims 30 dies. Albert assegura que tot i que no va a la baixa, la nova fiscalitat "incideix en els més vulnerables i en els sectors més tocats".

En la mateixa direcció, el responsable de Promoció Econòmica, en roda de premsa, ha afirmat que "rebaixar la fiscalitat en excés no és just per a la ciutat". En aquest sentit, ha reconegut que Terrassa "necessita recursos més que mai" però tenint en compte la crisi "s'ha fet un esforç per contenir els impostos". En aquest sentit, la segona tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, 
Núria Marín, ha declarat que la fiscaliat "serà important perquè se n'obtindran els recursos que Terrassa necessita" actualment.