«Volia crear un arxiu per mantenir el cap ocupat durant la pandèmia, no m'esperava aquest èxit»

Parlem amb en Carles, un economista terrassenc que administra @Coronadades, una de les pàgines de Twitter més populars durant la pandèmia

En Carles  actualitza el compte de Twitter cada dia després de sopar.
En Carles actualitza el compte de Twitter cada dia després de sopar. | Cedida
28 d'octubre del 2020
Actualitzat el 20 de gener del 2021 a la 13:12h
En plena era digital, en què els usuaris volen l'última hora ara i aquí, s'ha convertit en una de les pàgines més populars des de l'inici de la pandèmia gràcies al seguiment diari i actualitzat de les dades i tendències de la pandèmia en l'àmbit català: hospitalitzats, nous positius, i altres, però també reflexions personals amb relació a l'evolució de la Covid-19. Es tracta de @CoronaDades, i està administrada des de Terrassa.

En Carles, que prefereix mantenir-se en l'anonimat, és terrassenc, té 47 anys, és pare de família i director general en una empresa i també és l'administrador d'aquest compte, que va camí als 40.000 seguidors. Malgrat que no amaga la seva preocupació per l'aspecte econòmic, explica que l'àmbit sanitari actualment "es troba en el focus". Per què va decidir obrirel compte? S'esperava aquest èxit? Com aconsegueix reunir tanta informació? LaTorre ha parlat amb ell per a conèixer la seva experiència al capdavant de del compte.

- De què tracta el compte @CoronaDades i quin objectiu té?

- Tal com indica el nom, és un compte de Twitter dedicat a compartir les dades més rellevants referents a la pandèmia com els nous casos, la xifra d'ingressats als hospitals i morts o resultats de les PCR, principalment de Catalunya -també a nivell municipal i comarcal- però també de l'Estat i altres països quan es tracta de temes rellevants. D'altra banda, també comparteixo noves mesures i fins i tot hi faig reflexions en moments puntuals, des del meu humil punt de vista com a ciutadà de peu de carrer.

- Quan i per què se li va acudir obrir el compte?

- El primer dia de confinament em va passar com a molta gent: vaig voler trobar una manera de tenir el cap ocupat davant d'una situació nova per a tothom. Tenint en compte el meu gust per les dades i estadístiques, em vaig proposar fer un seguiment de l'evolució de la pandèmia, que tan poc coneixíem aleshores. Era una distracció en un moment en què la informació avançava molt ràpidament.

"No puc amagar la meva preocupació per l'economia, però actualment la sensibilitat de la gent es troba en la part sanitària"

- El compte ja ha passat sobradament els 30.000 seguidors. S'esperava que tingués aquest èxit?

- No, en qualsevol cas. Arribar als 500 seguidors ja hauria estat excel·lent. Jo simplement volia crear un arxiu amb la motivació d'analitzar tendències i estadístiques, i no d'augmentar la popularitat. De fet, pensava que seria una pàgina avorrida pel públic general, que les persones que s'hi interessarien serien poques.

- Quan es va produir el "boom" de seguidors? Se l'esperava?

- Recordo que el segon o tercer dia de confinament, va haver-hi per primer cop 50 morts en un dia. Era el repunt més important fins aleshores, i quan vaig publicar aquesta informació, la gent no parava d'entrar, tal com em confirmaven les notificacions contínues que rebia al telèfon.

 
- Quantes hores hi dedica cada dia?

- Normalment hi dedico una hora al dia, de dos quarts de deu a dos quarts d'onze, després de sopar. Treballo i tinc un nen petit, pel que m'hi puc dedicar menys del que m'agradaria, però és un moment de desconnectar a les acaballes de dia: després de recollir la taula m'assec tranquil·lament davant l'ordinador i penjo la informació més rellevant. Tot i això, també penjo contingut important quan tinc un moment durant el dia.

- D'on extreu tota la informació? És fàcil accedir-hi?

- Extrec informació principalment dels diaris regionals, que a Catalunya n'hi ha molts i de molt bons. En la meva opinió estan fent una millor cobertura de la pandèmia. També agraeixo a les desenes de particulars –molts d'ells professionals sanitaris- que em contacten durant el dia amb dades d'interès. Al vespre jo obro la safata i recullo les dades que considero més importants de compartir amb la gent. Jo sempre dic que aquest compte el fem entre tots: no em trec mèrit, però em dedico a ordenar la informació que interessa a la gent.

"Extrec informació principalment dels diaris regionals, que a Catalunya n'hi ha molts i de molt bons. En la meva opinió estan fent una millor cobertura de la pandèmia"

- La premsa regional? Per què?

- La gent vol saber com està el seu voltant: prefereix conèixer la situació al seu poble o ciutat que no pas la de tot el país, que també importa, però no l'afecta tant en el seu dia a dia. Veig que la ciutadania desconfia de la premsa generalista, ja que parla molt en clau de país i no té en compte la proximitat que necessita l'audiència en aquests moments de preocupació. Tanmateix, jo no suplanto a ningú, tan sols pretenc atansar a la gent la informació que li interessa.

- De quina manera exposa aquesta informació?

- Ho faig de manera esquemàtica, com si fos una graella, perquè entri fàcilment pels ulls. Normalment segueixo el mateix criteri, i podem ordenar el contingut de la pàgina en tres blocs: un primer amb les dades d'hospitals d'arreu de Catalunya, un segon amb informació més general, sobre l'evolució de la pandèmia aquí a l'estranger, i un tercer, si s'escau, de reflexions o advertències en funció de les tendències.

"La gent prefereix conèixer la situació al seu poble o ciutat que no pas la de tot el país, que també importa, però no l'afecta tant en el seu dia a dia"

- Sovint fa reflexions. Com va encetar aquesta faceta?

- Un cop ho vaig fer i vaig veure que als usuaris els agradava, que molts opinaven com jo. Ho utilitzo per a desfogar-me, però intento ser molt curós perquè sóc conscient que no és gens fàcil de gestionar, la situació. Sovint llegeixo i analitzo dades o comparteixo tendències, però també "foto canya" quan veig injustícies dels de dalt. Tot i això, evito ficar-me on no em pertoca, sempre tenint present que no sóc expert i que parlo com un més; però sabent que puc arribar a més persones, la pàgina agafa un rol de conscienciació ciutadana en situacions de perill, per exemple.

- Què és el més gratificant de portar un Twitter d'aquestes característiques?

- Jo tinc la percepció que la pàgina ajuda, i sabent-ho, em motiva molt. Existeix un compromís amb els usuaris, fins i tot un vincle, i el seu feedback positiu en forma de visites i opinions m'empeny a seguir. D'aquests mesos com a administrador en vull fer un balanç positiu: dono un servei i això m'anima a seguir nodrint la pàgina de contingut útil.

"Aquest compte el fem entre tots: no em trec mèrit, però em dedico a ordenar la informació que interessa a la gent"

- Té data de caducitat? Pensa a tancar-la?

Com a mínim, mentre la Covid-19 es trobi a l'ordre del dia, la pàgina seguirà oberta. No sé si m'arribarà el desgast psicològic, però com que ho faig per gust, de moment el seu tancament el veig lluny.

- I si algun dia no es connecta, què passa?

- No sento cap mena de pressió, ho faig perquè m'agrada i perquè el deure de mantenir als seguidors informats em motiva. Com que no m'hi sento obligat, i sé que si un dia no em puc connectar no passarà res, el moment de connectar-me el tinc integrat a la rutina i cada dia l'espero. Des de l'inici de la pandèmia no m'he connectat, calculo, un total de deu dies.

"Des de principis de setembre ha pujat notablement el nombre de seguidors, amb uns mil de nous cada setmana; la gent es troba en tensió i vol tenir la informació més fresca que mai

- Amb l'arribada de la segona onada, ha crescut l'interès dels usuaris?

- Sí, com cada vegada que es produeix alguna situació de tensió sanitària. Noto que pugen seguidors. Quan creix el risc i la gent està alerta, s'incrementa l'interès. En aquesta ocasió, veig que des de principis de setembre ha pujat notablement el nombre de seguidors, amb uns mil de nous cada setmana. D'altra banda, el darrer mes la pàgina ha tingut 9,3 milions de visualitzacions, amb 500.000 alguns dies; la gent es troba en tensió i vol tenir la informació més fresca que mai.

 
- Vostè és economista, com és que la el seu compte de Twitter no se centra més en aspectes mèdics i no econòmics?

- No puc amagar la meva preocupació per l'economia, però actualment la sensibilitat de la gent es troba en la part sanitària. És clar que n'haurem de parlar més endavant, i serà dolorós, però ara els usuaris em fan sentir que la prioritat és una altra, i cap aquí ha derivat el compte. D'altra banda, tenint en compte la meva ocupació portant la gestió d'una empresa, és una manera de desconnectar i centrar-me en un altre àmbit després de tot el dia entre balanços.

Arxivat a