Terrassa publica dades personals detallades de més de 3.600 veïns de la ciutat víctimes del franquisme

Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya i és fruit d'una feina d'anys de l'Arxiu de Terrassa i Centre d’Estudis Històrics de Terrassa

La regidora de Qualitat Democràtica, Ona Martínez, durant la presentació de la llista.
La regidora de Qualitat Democràtica, Ona Martínez, durant la presentació de la llista. | Ajuntament de Terrassa
Redacció
16 d'octubre del 2020
L'Ajuntament de Terrassa ha fet públiques les llistes de víctimes terrassenques del feixisme. D'aquesta manera, les dades personals detallades de 3.676 veïns de la ciutat represaliats, en major part pel franquisme, però també del nazisme, es converteixen en domini públic. Accedeix a la infromació clicant aquí.

Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que, segons fonts municipals, té com a objectiu "la reparació moral de les víctimes, en un acte de justícia social d'una institució pública". Es tracta d'una feina de recerca, que ha durat anys, per part d'historiadors i arxivers locals amb la col·laboració de l'Arxiu de Terrassa i el Centre d'Estudis Històrics de la ciutat.

L'arxiu conté dades d'afectats per la llei de responsabilitats polítiques, empresonats, professionals apartats, lluitadors antifranquistes, morts a mans del franquisme i també terrassencs deportats en camps de concentració nazis. Ona Martínez, regidora de Qualitat Democràtica, considera que era un "deute pendent amb Terrassa i la memòria dels que van lluitar per la llibertat i la democràcia".

En aquest sentit, la informació pot ser actualitzada i complementada amb aportacions de les mateixes víctimes o els seus familiars. Amb aquest objectiu, el Consistori ha activat un formulari perquè qualsevol persona que tingui més dades per afegir-hi pugui posar-s'hi en contacte.