L'espectacular projecte d'un grup d'investigadors de la UPC de Terrassa per crear una ciutat a Mart

La proposta és un dels 10 finalistes entre més de 175 participants del prestigiós concurs "Mars City State Design"

Representació d'alguns edificis de la ciutat fictícia Nüwa.
Representació d'alguns edificis de la ciutat fictícia Nüwa. | UPC
Redacció
13 d'octubre del 2020
Actualitzat el 19 de febrer del 2021 a les 12:31h
Un equip internacional liderat per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa ha creat en un projecte una ciutat imaginària al planeta Mart. Es tracta d'una proposta que es troba entre les 10 finalistes de Mars City State Design, un concurs impulsat per la Mars Society centrat a conèixer les millors ciutats sostenibles d'un milió d'habitants al planeta vermell.

La proposta ve acompanyada d'un informe de 20 pàgines  que combina aspectes que van des de l'exploració de l'espai fins a la sostenibilitat de la ciutat dissenyada. El nom d'aquesta, Nüwa, prové de la deesa xinesa creadora de la Humanitat i simbolitza una nova civilització en un planeta inhòspit.

Segons els seus creadors, els primers 1.000 habitants de la ciutat imaginària arribarien al 2050. El 2100, la ciutat assoliria el milió d'habitants a través d'un transbordador entre la la Terra i Mart. El projecte consta de tres fases: assentament dependent, període de transició i emancipació de la Terrasa.

Un dels autors del projecte i professor d'enginyeria aeronàutica a l'ESEIAAT, Miquel Sureda, explica que els participants no només han de pensar en qüestions tecnològiques o científiques, sinó també "socials, econòmiques de convivència i fins i tot polítiques". El projecte també contempla solucions per minimitzar l'ús d'energia i l'abús de plàstic i reciclar el 100% dels materials.

En aquest sentit, segons els seus creadors, l’habitabilitat a Nüwa estaria assegurada perquè el projecte preveu que no es puguin rebre més habitants fins que no s'hagin generat els recursos suficients -aigua, animals, vegetals, minerals i altres matèries primeres-com per garantir-ne la seva supervivència.

El grup d'investigadors formen part de la UPC, de l'IEEC a l'Institut de Ciències de l'Espai del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i a l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) de la Universitat de Barcelona, juntament amb altres centres de l'àmbit de recerca nacional, entre els que s'inclou l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). També en formen part estudiosos del Regne Unit, Alemanya, Estats Units i l'Argentina.