La PAH alerta de la «inacció» de l'Ajuntament de Terrassa tot i tenir «la llei a la mà» per aturar desnonaments

L'entitat apunta al decret 24/2015, que obliga als propietaris a oferir un lloguer social sota multa de 90.000 €

Una trentena de membres de l'entitat s'han manifestat aquest dijous al Raval de Montserrat.
Una trentena de membres de l'entitat s'han manifestat aquest dijous al Raval de Montserrat. | Marc Solé
08 d'octubre del 2020
Actualitzat el 11 de novembre a les 11:46h
L'Ajuntament de Terrassa no actua contra els desnonaments tot i tenir la "llei per la mà". És el que ha denunciat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a la ciutat en una protesta aquest dijous al Raval de Montserrat. Per això, apunten a la llei 24/2015, que dota als governs municipals d'eines sancionadores contra grans tenidors d'habitatges ocupats que no faciliten el lloguer social als qui hi viuen.

Es tracta d'una llei impulsada el 2015 per la PAH, que el Parlament va aprovar per unanimitat amb la intenció d'aturar desnonaments i facilitar el lloguer per a famílies vulnerables. Aquesta obliga als propietaris dels habitatges -siguin bancs, fons voltor o grans tenidors- a fer una proposta de mensualitat rebaixada. En cas d'incomplir aquest punt, s'exposen a multes de fins a 90.000 imposades per l'Ajuntament.

Guillem Mingo, portaveu de PAH Terrassa, afirma, en declaracions a LaTorre, que l'entitat té constància d'almenys vuit desnonaments programats en els pròxims mesos i en què s'ha vulnerat la llei exposada sobre aquestes línies. En aquest sentit, explica que "és molt frustrant veure com una llei impulsada i lluitada des de baix no és utilitzada amb efectivitat per les autoritats" i afegeix, per concloure: "Nosaltres podem barrar el pas a la policia, però no podem sancionar amb 90.000 euros".
 

Membres de la PAH durant la protesta d'aquest dijous per exigir el compliment de la llei 24/2015. Foto: PAH Terrassa


Sota el lema "Un desnonament? Una multa!", desenes de membres de la Plataforma s'han concentrat aquest dijous al matí per recordar que "desnonar incomplint lleis, no surt gratis" i han manifestat la seva "preocupació i incomprensió" per la "inacció" de l'Ajuntament de Terrassa. A més, alerten que després de l'aturament dels desnonaments durant la pandèmia "s'han reactivat amb molta força i cada dia hi ha famílies que es queden al carrer a Terrassa".

Per a exemplificar la vulneració de la llei 24/2015, la PAH exposa els casos de quatre membres de l'entitat que ocupen pisos del fons voltor Divarian i de BBVA, no han rebut cap oferta de lloguer social i "seran desnonats en les pròximes setmanes si l'Ajuntament no amenaça amb multes als propietaris", avisen des de l'entitat.
 

Una trentena de membres de l'entitat a la protesta de dijous. Foto: Marc Solé


Alguns d'aquests casos són "flagrants", segons la plataforma: la Lubdivia serà desnonada pròximament del pis que ocupa, propietat de Divarian i on viu amb 12 persones més, dos dels quals menors; el propietari no ha proposat el lloguer social exigit per llei, però l'evacuació tirarà endavant si l'Ajuntament no actua ben aviat.

Una altra "víctima" és la Soumaya: ocupa un pis a Sant Pere Nord, on viu amb el seu fill de 12 anys. Ha passat per tres intents de desnonament; l'últim aquest octubre, i el Consistori no ha actuat -tot i saber-ho des de fa mesos, assegura la PAH- malgrat que BBVA no ha fet oferta per a imposar una mensualitat rebaixada. Si el Consistori no hi intervé, el 25 de gener serà desnonada.

L'Edwin Raül ocupa un pis del mateix propietari des del 2018. Té dos fills menors, i tot i que no té data programada de desnonament, està denunciat, pas que, segons la 24/2015, hauria de venir, en tot cas, després que l'ocupant rebi una oferta de lloguer social.