El Festival de Jazz de Terrassa reprograma l'edició 2020 amb una proposta més local que mai

Se celebrarà del 8 al 31 d'octubre amb totes les mesures de seguretat i aforaments limitats per la pandèmia

Susanna Carmona i Rosa Boladeras, durant la presentació de la 39è edició del Festival de Jazz.
Susanna Carmona i Rosa Boladeras, durant la presentació de la 39è edició del Festival de Jazz. | Cedida
30 de setembre del 2020
Actualitzat el 01 d'octubre a les 10:27h
El 39è Festival de Jazz de Terrassa torna a la ciutat una l'edició més local que mai. Després de ser suspesa a causa del coronavirus en el dia de la seva inauguració, l'11 de març, finalment celebrarà del 8 al 31 d'octubre. Els concerts es reproduiran en streaming i el festival comptarà amb totes les mesures de seguretat per garantir el distància entre els assistents i els aforaments seran limitats, d'acord amb el que marca la normativa.

Durant la presentació, aquest dimecres al vespre, la regidora de Cultura de Terrassa, Rosa Boladeras, ha agraït l'esforç del sector per fer possible un festival que va haver de suspendre's. "Finalment tindrem un mes de jazz amb moltes propostes" i ha agraït l'ampliació de fins al 70% d'aforament en actes culturals.

Per la seva banda, la coordinadora del Festival de Jazz Terrassa, Susanna Carmona, ha expressat que les administracions han de seguir fent feina per tirar endavant el sector cultural. "Hem d'insistir que la cultura és segura". Carmona ha lamentat que la pandèmia hagi significat una pèrdua de pes internacional i fet una crida a "no deixar cap cadira buida" referint-se que si les persones compren on reserven entrades, hi assisteixin i no es faci enrere.

Un total de 35 propostes i 160 artistes participants. En la distància curta de la Nova Jazz Cava i al seu Pati Exterior per a les matinals de cap de setmana, i a les seus de les entitats i col·lectius que acullen també activitats de la festa anual del jazz. Concerts, residències artístiques, cinema, sessions pedagògiques i familiars en un programa pensat per a tots els paladars.

Reprogramació obligada per les limitacions

Lluny queda aquella imatge del parc de Vallparadís ple a vessar durant el pícnic jazz. La pandèmia ha fet que el Festival hagi hagut d'adaptar-se a les limitacions d'aforaments, d'espais i també pel que fa als músics i les formacions que havien d'aterrar durant el mes de març a Terrassa. "Hem hagut de reformular la programació", ha puntualitzat Carmona. Amb tot, es mantindran concerts a Matadepera i a Vacarisses.

S'oferiran concerts de pagament i també gratuïts. Per aquests segons, caldrà reservar la plaça per internet per tal de garantir la identificació de totes les persones que vulguin assistir-hi. Entre els espais que s'han sumat hi ha el museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), o la Casa de la Música a més de la Nova Jazz Cava. 

El pressupost per aquesta reedició del Festival de Jazz és de 235.000 euros, 22 mil menys que els que hi havia pel març. Uns canvis que la direcció atribueix a la impossibilitat de portar músics internacionals.

La inauguració tindrà lloc el dijous 8 d'octubre i anirà a càrrec del grup Gran Reserva liderat pel baixista Xavi Castillo i que compta amb els també terrassencs, Josep Maria Farràs a la trompeta, Adrià Font a la bateria, Francesc Capella al piano i Pau Casares al saxo.

També formaran part del programa la Jordi Rossy Reunion, el quintet català i holandès Alto For Two, el pianista i compositor congolès Ray Lema, que actuarà amb un quintet format per músics internacionals, o el pianista alemany Joachim Kühn, que acompanyat d'un contrabaix i una bateria, participarà per tercer cop a la cita egarenca.