«Ja era hora, com pot ser que encara no ens haguessin fet cap prova?»; cribratge entre indignació a Terrassa

L'Hospital de Terrassa farà 3.760 testos d'immunitat a persones que treballen amb col·lectius de risc, com cuidadores, monitors i entrenadors

Una cuidadora de gent gran rep la punxada per conèixer la seva immunitat contra la Covid-19, aquest dimecres al CST.
Una cuidadora de gent gran rep la punxada per conèixer la seva immunitat contra la Covid-19, aquest dimecres al CST. | Marc Solé
01 d'octubre del 2020
Actualitzat el 02 d'octubre a les 14:25h
El pàrquing de l'Hospital de Terrassa acull des d'aquest dimarts i fins al cap de setmana la realització de testos serològics de Covid-19 amb mostres de sang. En aquesta ocasió, l'objectiu és conèixer la immunitat entre persones que treballen amb nens i joves, així com amb les persones més vulnerables. Les proves són una donació de la companyia egarenca Hans-Biomed del passat mes de juliol.

En el marc d'aquesta campanya, l'Ajuntament i el Consorci Sanitari de Terrassa pretenen conèixer si 3.760 monitors, entrenadors i personal de centres especials de treball i entitats que treballen amb persones amb capacitats diverses i gent gran han generat anticossos contra el virus o si es troben en risc de contagiar-se. El resultat del test es coneix en 10 minuts, i si la infecció és activa, els professionals sanitaris determinen si s'ha de passar a la PCR. 
 

Nou professionals treballen en el dispositiu, situat al pàrquing de l'Hospital de Terrassa. Foto: Marc Solé

 

​Tal com explica a LaTorre la Dra. Cristina Abadia, coordinadora del dispositiu i, la campanya està dissenyada per a persones amb un nivell d'exposició "molt important", pel que aquestes proves, que són una donació de la companyia egarenca Hans Biomed, són una "molt bona manera i molt ràpida" de conèixer si aquests professionals han estat en contacte el virus. En aquest sentit, explica que des de que els participants arriben fins que marxen passen 15 minuts o menys: "Una punxada al dit, 10 minuts, i si és negatiu, fora", conclou.

Les jornades s'han dividit per dies i col·lectius. D'aquesta manera, dimarts i dimecres, de 16 a 20 h, ha estat el torn de cuidadors i cuidadores de gent gran, dijous i divendres de 15 a 19 h i el cap de setmana de 9 a 21 h és el torn d'uns 1.500 monitors de lleure i entrenadors esportius. En el cas de personal i usuaris de Prodis i Fupar, un equip de sanitaris es desplaçarà a les respectives seus de les entitats per a practicar-los les proves.

Alleujament i crítiques entre les participants

Aquest dimecres, en el segon dia de testos, la majoria de participants són dones de mitjana edat i van arribant en comptagotes. Pels qui arriben a peu o en bus hi ha una desena de taules habilitades, i a les que arriben en cotxe, se les atén sense que hagin de trepitjar el carrer. Aquesta tarda hi ha 144 persones amb cita prèvia, i el dilluns se'n van testar 98, entre els quals van sortir tres positius sense anticossos. Si diumenge no s'han acabat les 3.760 proves disponibles, el termini s'ampliarà, explica la doctora Abadia, qui afegeix que "és gratuïta i voluntària".