Les ocupacions il·legals, l'habitatge social i Ca n'Anglada centren el debat al Ple telemàtic de Terrassa

La construcció de l'institut escola Sala i Badrinas i la reactivació i adaptació de la ciutat als efectes de la Covid-19 també han tingut protagonisme

El Ple municipal de Terrassa s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda.
El Ple municipal de Terrassa s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda. | Ajuntament de Terrassa
29 de setembre del 2020
Actualitzat el 30 de setembre a les 11:32h
El Ple Municipal de Terrassa s'ha reunit aquest dimarts a la tarda de manera telemàtica. Tot i que la sessió estava programada per aquest divendres passat, es va ajornar per problemes tècnics. Era la primera vegada que els 27 regidors es trobaven després de l'aturada de l'activitat política a l'agost. 

El primer punt de l'ordre del dia ha estat el nomenament de la nova regidora, Montse Trullàs, qui ha pres possessió del càrrec en substitució de Miquel Sàmper, escollit conseller d'Interior a principis de mes. Ciutadans s'ha queixat de la manera de jurar el càrrec "per imperatiu legal i per aconseguir la República", però el secretari ha intervingut per treure fusta a l'assumpte i assegurar que el discurs "s'havia ajustat a la llei".

D'altra banda, s'han aprovat per unanimitat l'adquisició de cinc autobusos híbrids per part de l'empresa municipal de transport, TMESA i s'ha constituït l'Organisme consultiu de qualitat arquitectònica i urbanística de Terrassa, un nou ens municipal que pretén preservar els edificis i espais, així com gestionar l'atorgament de llicències a través de l'assessorament directe d'arquitectes.

El conveni de l'Ajuntament i el departament d'Educació per executar les obres de l'institut-escola Sala i Badrinas també ha centrat el debat. S'ha aprovat, però s'hi han abstingut Ciutadans i el PSC, que han criticat durament el govern pel fet d'haver d'assumir més de dos milions d'euros del cost total. En el cas de Ciutadans, a més, han proposat que el centre s'integri a "l'edifici immens" de l'escola Auró per així evitar la "gran despesa educativa" de la ciutat.

També s'han anunciat els acords assolits en junta de portaveus. D'aquesta manera, s'han aprovat per unanimitat el suport a la suficiència dels ens locals a través d'una nova proposta per garantir l'ús dels superàvits, la dotació de més personal al SEPE, l'equiparació "urgent" dels drets laborals pels pares dels nens amb quarantena, la promoció de Terrassa com a ciutat d'acollida per a persones en asil, i l'ús de mascaretes transparents per part dels treballadors municipals.

També han tirat endavant amb el suport de tots els grups l'exigència al govern espanyol per a un pla d'ajuda i de reobertura de l'oci nocturn, la reactivació dels polígons egarencs i la creació d'una borsa de cuidadors i cuidadores d'infants i persones vulnerables.

El suport a Torra, en un segon pla

La inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, ha tingut menys protagonisme de l'esperat. En aquest sentit, Tot per Terrassa, Esquerra Republicana i Junts per Terrassa -17 dels 27 regidors- han signat un acord en contra de la "judicialització de la política" i han exigit "solucions polítiques a problemes polítics i la fi de la repressió".

Els tres mateixos partits -un altre cop han votat en contra PSC i Ciutadans- han reclamat la investigació de presumptes actuacions corruptes per part de la casa reial espanyola. El mateix acord reclama la supressió dels privilegis del rei emèrit i
 també la reprovació al govern espanyol per la "complicitat" en la fugida del rei emèrit.

Les ocupacions il·legals i l'habitatge social, també al centre del debat

Dues propostes relacionades amb la falta d'habitatge social i les ocupacions han encès els retrets i el desacord entre oposició i govern. Primer, Ciutadans ha presentat una proposta de resolució exigint mà dura contra les ocupacions i l'augment del nombre d'habitatges socials a Terrassa.

David Aguinada, de la formació taronja, ha presentat la proposta explicant que el perfil dels ocupes "ha canviat el perfil majoritari, de gent que no podia pagar un lloguer a delinqüents sense arrelament a la ciutat que crea problemes de convivència greu". A més, ha assegurat que a la ciutat hi ha "uns 2.000 pisos" on viuen ocupes.

Junts per Terrassa ha condemnat l'ocupació il·legal, però juntament amb ERC ha apuntat al dret a l'habitatge. Els republicans, de la mà de Carles Caballero, han estat més crítics i han acusat Ciutadans de "no defensar l'interès general i de "barrejar dades". Per a concloure ha assegurat que "la majoria de terrassencs estem més a prop d'ocupar que no pas que ens ocupin".

Melgares, de Tot per Terrassa, ha parlat de proposta "oportunista i superficial" tot afegint que aquest any només hi ha hagut una ocupació d'habitatge particular a la ciutat. Eva Candela, del PSC, ha descrit la proposta com a "estigmatitzadora i alarmant". Ciutadans s'ha quedat sol després que els altres dos partits de l'oposició hagin retirat el seu suport manifestant la "disconformitat" amb l'exposició d'Aguinaga.

Més tard, el govern ha aprovat, amb el recolzament de Junts per Terrassa, el suport a la llei de mesures urgents per a la contenció de rendes en els contractes de lloguer. PSC i Ciutadans hi han votat en contra al·legant que la mesura "és populista". Els taronges, fins i tot, han assegurat que "serà tombada". Carles Caballero els ha acusat d'anar "contra els més vulnerables".

Ca n'Anglada, un cop més al punt de mira

Un ple municipal més, l'oposició ha exigit al govern una reactivació "urgent" del barri de Ca n'Anglada. En aquest sentit, han apuntat a la falta de civisme i inseguretat "manifestada pels propis veïns" i han reclamat la posada en marxa de projectes i equipaments. Per això, han criticat la "lentitud" d'execució de la Taula de Ca n'Anglada. En representació del govern, Lluïsa Melgares ha explicat que "s'estan executant" microprojectes i estan lluitant per dur a terme "els és complicats, com "l'eliminació del mercat il·legal" pel que ha assegurat, "s'estan buscant alternatives".

A més, han focalitzat la queixa envers un bar del carrer de Sant Crispí que acumula desenes de queixes veïnals, segons els propis partits. En aquesta direcció, David Aguinaga ha demanat mesures com les inspeccions per fer tancaments temporals o mantenir el el control policial exhaustiu per avisar els propietaris. També han incidit en el fet de no avisar de la visita al barri del Síndic de Greuges dies enrere, apuntant que era un agent "neutral i sense pressions capaç d'aportar solucions".