La primera unitat d'hospitalització del trastorn de l'espectre autista de l'estat espanyol es troba a Terrassa

Té per objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots els infants i adolescents amb autisme que no hagin respost a altres teràpies

Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a la unitat de trastorn de l'espectre autista de l'HUMT.
Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a la unitat de trastorn de l'espectre autista de l'HUMT. | Cedida
LaTorre
25 de setembre del 2020
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) posa en marxa la primera Unitat d’Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l’Espectre Autista de l'estat espanyol. Liderada per la Dra. Amaia Hervás, cap del servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l’HUMT i referent a nivell estatal i internacional en autisme, té per objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots els infants i adolescents amb autisme que no hagin respost a tractaments previs.

En la seva visita a la ciutat, aquest divendres 25 de setembre, la Consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha visitat les instal·lacions. Situada a la planta 2 l’edifici del Centre Vallparadís, la unitat té una superfície de 1.000m2 per proporcionar als usuaris el màxim confort domèstic.

Disposa d’una zona de nit amb 12 habitacions i una de dia amb un espai diàfan que serveix com a menjador o espai per tallers i també amb una sala de reclusió i una de psicomotricitat. Per desenvolupar l’activitat assistencial hi ha tres consultoris així com una sala d’estimulació sensorial. A més, la nova unitat té una gran terrassa exterior que ocupa gairebé un terç de la superfície total de la planta.

En aquest sentit, la unitat està concebuda per a les persones amb autisme que tenen greus limitacions en el seu funcionament i que necessiten d’un tractament terapèutic intensiu, compta amb professionals altament especialitzats i s’integra en un context hospitalari segur.

La unitat disposa de programes especialitzats per al maneig de les alteracions de conducta mitjançant tècniques sensorials i propioceptives. La família i l’infant són el centre al voltant del qual gira el projecte. Compta amb la possibilitat d’acompanyament diürn i/o nocturn pels familiars, sempre d’acord amb el criteri de l’equip terapèutic, i en tot el procés es treballa conjuntament envers la comprensió de la problemàtica dels seus fills, les limitacions associades així com les maneres d’abordatge.