Terrassa farà 3.700 tests ràpids a cuidadors, personal d'atenció domiciliària, entrenadors i monitors

En una visita de la consellera de Salut a la ciutat s'ha acordat que la campanya de vacunació de la grip es farà en equipaments municipals per evitar aglomeracions als CAP

Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a Terrassa.
Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a Terrassa. | Rafel Casanova BCF
LaTorre
25 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:11h
A partir de dimarts 29 de setembre s'habilitarà un espai a la zona d'aparcament de l'Hospital de Terrassa per fer 3.760 testos serològics a col·lectius determinats de la ciutat. És una acció impulsada de manera conjunta entre l'Ajuntament de Terrassa, el Departament de Salut i el Consorci Sanitari de Terrassa.

S'oferirà la possibilitat de realitzar testos per conèixer l'estat serològic en relació amb el virus de la Sars-Cov-2 per ser persones que estan en contacte amb joves o amb aquelles amb major vulnerabilitat pel que fa a la infecció del virus.

L'objectiu dels tests ràpids és conèixer les persones que poden haver generat anticossos com, sobretot per detectar possibles casos d'infecció asimptomàtics i que poden suposar una dispersió del virus entre la comunitat.

Aquesta i altres qüestions han estat tractades en la reunió que han mantingut aquest migdia l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la Consellera de Salut, Alba Vergés. La trobada ha servit també per mostrar la bona sintonia i cooperació entre l'Ajuntament i el Departament de Salut en totes aquelles accions conjuntes impulsades per a fer front a l'expansió i la propagació del coronavirus.

La vacunació de la grip, fora dels CAP

A la reunió també s'han tractat altres temes com la campanya de vacunació contra la grip, que tal com s'havia sol·licitat, enguany es treballarà perquè es pugui fer fora dels CAP de la ciutat, també per evitar aglomeracions de persones als centres assistencials, com a mesura també contra la Covid-19.

En aquest sentit, l'alcalde ha posat a disposició del Departament, així com dels operadors sanitaris de la ciutat, centres cívics i equipaments municipals, per a poder realitzar aquesta campanya de la forma més segura possible per a la ciutadania de la ciutat.

Qui es pot fer el test? Entrenadors, monitors esportius i de lleure, educadors, monitors i personal de suport dels centres especials de treball, entitats que treballin amb persones amb capacitats diverses o personal del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD).

Com s'ha de fer? El sistema per poder accedir a la prova serà mitjançant la sol·licitud de cita prèvia, després de la carta informativa que rebran aquestes entitats i associacions amb la informació per acollir-se a fer les proves.

On es fan? S'habilitarà un espai a la zona d'aparcament de l'Hospital de Terrassa.

En què consisteix el test ràpid? Els testos consisteixen en la determinació de la IgG i la IgM, a partir d'una gota de sang, que s'obté de forma molt senzilla i no invasiva. Els indicadors obtinguts serveixen per determinar si una persona ha estat en contacte amb el virus en el passat i, per tant, ha generat anticossos (IgG), o si pot estar en una fase activa de la infecció (IgM).

I si tinc la infecció activa? En funció del resultat del test serològic, que s'obtindrà en 10 minuts, els mateixos professionals sanitaris del Consorci Sanitari de Terrassa determinaran la necessitat de realitzar una prova PCR en el mateix moment per confirmar el resultat.

Aquesta campanya s'ha pogut organitzar gràcies a la donació dels 3.760 tests serològics donats a l'Ajuntament de Terrassa per part de l'empresa Hands Biomed-Skymedic. L'Hospital de Terrassa ha habilitat aquest dispositiu perquè aquestes proves es puguin realitzar fora del centre sanitari i així no interferir en l'activitat diària del centre. S'han posat a disposició voluntaris de Creu Roja per a la gestió de tot el dispositiu.