La Covid-19 colpeja amb força el sector turístic del Vallès Occidental

La comarca registra una pèrdua de 2.400 llocs de treball al sector i una ocupació hotelera del 20% durant la temporada d'estiu

Les persones assalariades han disminuït un 10’7% en el sector turístic
Les persones assalariades han disminuït un 10’7% en el sector turístic | Jordi Marsal/ACN
NacióSantCugat
27 de setembre del 2020
La crisi socioeconòmica del coronavirus s'ha abraonat contundentment contra el sector turístic del Vallès Occidental. Segons dades del Consell Comarcal, l'impacte de la pandèmia ha provocat la pèrdua de 2.400 llocs de treball amb un registre ínfim d'ocupació hotelera que amb prou feines ha arribat al 20% durant la temporada d'estiu (l'any passat havia estat del 70%). En contraposició però, els habitatges de turisme rural han tingut uns índexs d'ocupació "força bons" tota la temporada.

Al Vallès Occidental, el sector turístic aplegava 25.374 llocs de treball a finals del segon trimestre de 2020, el que representa el 6’2% del total de llocs de treball. Respecte el 2019, la pèrdua d’ocupació al sector ha estat d’un 8’8%, el que suposa 2.434 llocs de treball menys.

Per altra banda, les persones assalariades han disminuït un 10’7% en el sector turístic mentre que també queia el nombre d’empreses en un 9’7% (-264). Pel que fa a l’atur registrat al sector turístic a mes de juny de 2020 ha incrementat un 30% respecte el juny de l'any anterior.

I és que les dades de l’Enquesta d’ocupació del TDS (Tourism Data System) que el Consell Comarcal treballa de la mà del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona i Eurecat constaten una forta caiguda de l’ocupació en els hotels: d’un 70,3% el 2019 a un 20,7% el 2020. Cal tenir en compte que es va incrementar el nombre de places de 5.805 llits en 2019 a 6.330 en 2020. En altres termes, l’any passat es van ocupar 4.080 llits i enguany només 1.310.

Des de la institució indiquen que el mes de juny resulta habitualment el mes amb major ocupació dels hotels de la comarca atès la gran quantitat d’esdeveniments esportius, molts internacionals que es realitzen.  L’altre punt important d’ocupació es dona habitualment durant el mes de febrer com a conseqüència de les fires i esdeveniments internacionals, que aquest any també han estat anul·lades.

El turisme estranger cau en picat

En relació amb el mercat, hi ha hagut una pèrdua de pes de les pernoctacions d’estrangers molt significativa provocada pel tancament de les fronteres durant l’estat d’alarma. L’any passat eren el 48,8% del total i enguany baixen fins al 26,2%. La caiguda és generalitzada, però destaquen la menor xifra de pernoctacions de francesos, xinesos i britànics.

Enguany, la majoria de les pernoctacions han estat d’espanyols (73,8% del total). Al Vallès Occidental, el mercat és sobretot intern, de Catalunya. Del total de pernoctacions, al voltant del 62% són de persones provinents d’altres parts de Catalunya. A més distància, se situen els visitants de Madrid (prop del 9%) i Andalusia (7%). La mitjana de dies d’estada també s’ha reduït, de 2,26 a 2,07.