Arriba l’espectacle final del projecte d’art col·laboratiu Terrassa Street Art amb una fusió d'òpera i circ

Es faran tres funcions al llarg de la setmana a l'Arxiu Històric de Terrassa

Joan Martínez i Laia Camps, durant la presentació de l'espectacle final del TSA, amb la regidora de cultura, Rosa Boladeras.
Joan Martínez i Laia Camps, durant la presentació de l'espectacle final del TSA, amb la regidora de cultura, Rosa Boladeras. | Abril Ballesteros
Abril Ballesteros
21 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:54h

L'Arxiu Històric de Terrassa acollirà aquesta setmana tres funcions de l'espectacle final del Terrassa Street Art 2020 (TSA), un projecte egarenc que se serveix de l'art per fomentar la integració i cohesió social i estimular el vessant artístic dels participants, a través de tallers als diferents districtes de la ciutat.

Com en les darreres edicions, el projecte culmina amb la representació de la funció final, interpretada per artistes professionals i els participants dels tallers. En la que és la 5a edició del Terrassa Street Art, l'entitat organitzadora, Barcelona Classic Concert, presenta l'Òpera Circus, un espectacle que fusiona l'òpera i el circ.

Tal com han explicat Laia Camps i Joan Martínez, membres de l'equip del TSA, en una roda de premsa aquest matí a l'Arxiu Històric de Terrassa, l'Òpera Circus es representarà allà mateix els dies 23, 24 i 25 de setembre, a les 19 h. L'entrada és totalment gratuïta, però s'ha de reservar prèviament enviant un correu electrònic a o trucant, ja que hi ha un aforament limitat de 40 persones.

A la roda de premsa també hi ha assistit la regidora de cultura, Rosa Boladeras, que ha apuntat que el TSA "és un somni" i ha agraït la xarxa de persones que l'ha tirat endavant durant cinc anys. "No hi ha res que em faci més ràbia que veure com les elits s'han apropiat de la cultura", ha continuat la regidora, qui ha assenyalat la importància d'apropar la cultura a tots els districtes de Terrassa, especialment aquells que no hi tenen tant d'accés.

Inicialment, es tractava d'un espectacle programat per estrenar-se al Teatre Principal al març, però el confinament i la situació sanitària actual han obligat a reprogramar-ne la data i l'espai. Ara, s'ha reduït l'aforament tant del públic com dels integrants de l'espectacle. De les 200 persones que han participat en els tallers al llarg del febrer i març, només 30 - dividits en tres grups de deu al llarg dels tres dies- sortiran a la funció. El 23 i 24 seran adults amateurs qui acompanyin l'equip d'artistes format per Laia Camps, Joan Martínez, Monika Lao, Danielo i Xavi Vaxi a l'escenari, i el 25, serà el torn de deu infants.

Laia Camps i Joan Martínez han cantat part de l'òpera de l'espectacle final al final de la roda de premsa Foto: Abril Ballesteros


Amb el confinament, l'equip del TSA va haver d'aparcar el projecte, però arran de la motivació dels participants van decidir "no deixar morir el projecte" i oferir tallers i tutorials online. El projecte sempre havia tingut component tecnològic, perquè busca arribar a tots els públics, però ara s'ha intensificat i això ha permès mantenir-lo "viu" fins la seva estrena ara al setembre.

L'equip del TSA organitza tallers gratuïts per a tots els públics a les biblioteques públiques, centres cívics i seus d'entitats de la ciutat. Es tracta de sessions molt "pràctiques i vivencials" a partir de les quals es configura el projecte final, en què els participants esdevenen els protagonistes. "Ens plantegem cada taller com una festa i els participants en surten com si ja haguessin fet un espectacle", apunta Joan Martínez. El TSA és un exemple d'iniciativa que treballa en favor de la inclusió social i l'accessibilitat de l'art. En aquesta edició, s'han fet tallers amb entitats com l'Heura, el Tu tries o l'OKA. També s'ha treballat amb la Coral de la TECNOS, PAM Teatre i CBE Ball Vallès. 

Encaren la 6a edició amb molta motivació i orgull i estan treballant per oferir tallers de manera continuada al llarg de l'any, després de la demanda popular perquè així fos. Tot i això, es tractarà de projectes breus, d'un parell de mesos, que fomenten el compromís i la motivació dels participants.