Denuncien entrades de la policia «sense ordre judicial» a una nau de Terrassa on viuen joves migrants

Terrassa Sense Murs insisteix que els nois estan empadronats a l'edifici i que, tot i que no hi ha pany, els agents cometen un delicte de violació de domicili

12 joves viuen a la nau, situada a Sant Pere Nord.
12 joves viuen a la nau, situada a Sant Pere Nord. | Cedida-Mireia Comas
18 de setembre del 2020
Actualitzat el 11 de desembre a les 16:05h
Terrassa Sense Murs denuncia "racisme institucional i persecució sistemàtica" a un grup de migrants per part de la Policia Municipal la ciutat. Fonts de l'entitat, que defensa els drets de les persones migrades i refugiades, expliquen a LaTorre que el cos ha entrat "tres vegades en un mes, sense motiu aparent i sense ordre judicial" en una nau abandonada de Sant Pere Nord on viuen -empadronats després "d'unes gestions sense fi"- 12 joves migrants.
 

La nau no té llum ni aigua potable. Foto: Cedida/Mireia Comas
 

En relació amb aquestes entrades, sostenen que es tracta d'una violació de domicili, ja que malgrat que ocupen, "la llei els empara per trobar-se empadronats a l'edifici". En aquest sentit, afirmen que sense una ordre judicial "els agents cometen una il·legalitat si entren". Tal com mostren les imatges cedides per la fotògrafa Mireia Comas, els joves intenten sobreviure a la nau a falta d'una altra opció.

A més, reclamen "explicacions" a l'Ajuntament, de la qual "no reben respostes". "L'única excusa falsa" que han rebut fins ara, des del departament municipal de Seguretat, és que "es tracta d'un local ocupat, pel que la policia pot entrar quan vulgui". Assessors legals de l'entitat els han recomanat aconseguir proves de les actuacions policials per així poder-ho denunciar davant de la justícia. En declaracions a aquest mitjà, fonts municipals asseguren que el Consistori "està recollint dades per conèicer més detalls de les actuacions".
 

L'espai està habitat des de l'any passat, però hi han anat arribant joves progressivament. Foto: Cedida/Mireia Comas

 
Una membre de Terrassa Sense Murs molt pròxima als afectats explica que el primer cop "van entrar diversos policies de nit, amb lots, al que els joves van fer cas omís tapant-se completament amb mantes". 15 dies després, assegura que els agents van entrar "perquè s'havia robat una motocicleta al barri i sospitaven que els lladres s'havien amagat a dins la nau". L'última vegada va tenir lloc aquesta setmana, quan vuit guàrdies urbans -quatre dels quals vestits de paisà- van entrar "sense posar cap excusa" quan alguns dels joves sortien per anar a treballar.
 

Els joves viuen a la nau en unes condicions deplorables. Foto: Cedida-Mireia Comas


Des de l'entitat expliquen que els nois, d'entre 18 i 20 anys, "no volen problemes amb la Policia perquè els antecedents els portaria problemes a l'hora d'aconseguir la nacionalitat". Per això, afegeixen "no delinqueixen, es dediquen a recollir ferralla a tota la ciutat i a vendre-la on poden" i declaren sentir-se "indignats" per l'actitud de la policia davant d'uns joves "educats i treballadors".