Pares escèptics, alumnes ansiosos i mestres tranquils: comença el curs més atípic a Terrassa

Gairebé 40.000 alumnes egarencs tornen a classe en un dilluns marcat per les aglomeracions als exteriors dels centres amb una forta confusió amb els accessos i franges horàries

Pares i alumnes aquest dilluns en un dels accessos de l'escola França de Terrassa.
Pares i alumnes aquest dilluns en un dels accessos de l'escola França de Terrassa. | Marc Solé
Marc Solé/Abril Ballesteros/Anna Mira/Sergi Baixas/Marta Casas
14 de setembre del 2020
Actualitzat a les 12:13h
Desenes d'escoles i instituts de Terrassa han obert aquest dilluns les seves portes després de sis mesos tancats per la pandèmia de la Covid-19. D'aquesta manera, 40.000 alumnes egarencs tornaven a classe i es retrobaven amb els seus companys en un espai que no trepitjaven des del 13 de març.

Faltaven 20 minuts per les nou i ja es concentraven pares i nens als exteriors de les escoles. Pares neguitosos i professors, a les portes, organitzant els accessos, donant indicacions i saludant als alumnes, els més tranquils en un ambient de calma tensa. Enguany no hi ha abraçades, tothom duu mascaretes i als nens els costa més deixar la mà als pares: el curs 2020-2021 està a punt de començar.

A l'escola França, el cap d'estudis, Albert Tena, resol dubtes a alguns pares i saluda als alumnes. En declaracions a LaTorre explica que les sensacions són "bones" i apunta a la col·laboració de les famílies "perquè tot vagi bé". A més, quant a les primeres impressions, es mostra satisfet perquè els nens "estan molt contents" i es mostra optimista "malgrat el neguit i la preocupació" per com sortirà. La tornada a la normalitat, conclou, era "necessària i molt esperada".
 

Un nen i la seva mare de camí a l'escola França aquest dilluns. Foto: Marc Solé


En Blai, que té 11 anys explica que té ganes de tornar "per veure els companys i saber com estan", tot i que amb cara adormida declara "que també li fa una mica de mandra". La seva mare riu mentre manifesta que "ja era hora", tot afegint que "trencar les rutines ha sigut un rotllo". Tot i això, explica sentir "nervis per no saber què passarà la setmana que ve".

La Raquel duu les seves filles, d'11 i 6 anys, a l'escola. La petita, la Maeva, explica que té "moltes ganes d'anar a l'escola i de veure els amics". La seva mare no ho veu tant clar i parla d'un inici de curs "agredolç": "Tinc ganes que vinguin, es relacionin i aprenguin, però també tinc por". En aquest sentit, situa "l'horari intensiu per evitar tantes entrades i sortides" com a mesura necessària.
 

Els nens tornen a l'escola després de sis mesos a casa. Foto: Marc Solé


La Carla, que comença 2n de primària, declara "tenir moltes ganes de tornar a l'escola" després d'un estiu "avorrit". La seva mare, la Laura, es mostra preocupada i diu "no tenir ganes de deixar-la". A més, afirma que no li sembla bé que el curs "comenci a mitges, amb canvis constants, incertesa i amb tantes mesures també pels petits".

En aquest centre s'han habilitat dos accessos i els alumnes entraran en diverses franges horàries per repartir els alumnes de manera esglaonada. Al matí, s'obriran les portes a les 8.50 i a les 9 h, i a la tarda es farà a les 14.50 i a les 15 h. L'horari de sortida serà a les 12.20 i a les 12.30 h del migdia i a les 16.20 i 16.30 de la tarda. Moltes famílies es dirigeixen a la seva entrada habitual i, redirigits pel personal docent, acaben a l'altre, la que pertoca als seus fills en funció del curs. "Estem confosos", relata la Maria fent que no amb el cap. Va amb la seva filla, de quatre anys, i s'ha equivocat de porta.