Una professora de la UPC presentarà un programa televisiu sobre el paper de la dona en ciència

Núria Salán conduirà 'L’enginy (in)visible', que s'emetrà cada dimecres a Fibracat TV

Núria Salán durant el rodatge d'un episodi de
Núria Salán durant el rodatge d'un episodi de | UPC
LaTorre
14 de setembre del 2020
Actualitzat el 15 de setembre a les 18:15h
La cadena Fibracat TV estrena aquest dimecres el seu nou programa setmanal, L'enginy (in)visible). La presentadora en serà Núria Salán, professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) del campus de la Universitat Politècnica a Terrassa.

El programa reivindica el paper de la dona en el desenvolupament científic i tecnològic de la societat, al llarg de la història, tot posant èmfasi en les que han descobert o creat productes bàsics de la nostra vida quotidiana com la xeringa d'una mà o el sistema per desenvolupar el Wi-Fi. El programa s'emetrà cada dimecres a les 20 h.

A  més de presentar dones que han descobert o inventat productes bàsics en la nostra vida diària, també parlarà de dones que han liderat moviments o teories però que han tingut problemes per tenir reconeixement i que, fins i tot, en alguns casos, han passat desapercebudes pel sol fet de ser dones.

Segons Salán, “avui dia la representació femenina a les enginyeries i les carreres tècniques s’estima al voltant del 30%, tenint en compte que el percentatge seria menor si es referís a càrrecs de responsabilitat dins les empreses del sector”. Això, explica, es deu a "la manca de referents i models per la poca visibilitat que han tingut les dones en el passat de la tecnologia i els estereotips socials i culturals".

Tota una carrera reivindicant el paper de les dones en la ciència i la tecnologia

Núria Salán és professora i sotsdirectora de l’ESEIAAT i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. També és doctora en Ciències dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica per la UPC. A més, compta amb una amplíssima trajectòria d’activitats envers la reivindicació del paper de les dones a la tecnologia i ha realitzat activitats durant més de dues dècades per motivar les noies a emprendre estudis d'enginyeria.

L'any 2000 va ser secretària del Congrés Nacional de les Dones i l'Enginyeria a Terrassa i ha col·laborat en totes les edicions del "Programa Dona" de la UPC per apropar els estudis tecnològics a les estudiants de secundària.