Accessos per franges, carrers tallats i 197 nous professors: així obriran les escoles a Terrassa

El govern municipal insisteix que els centres "són segurs", fa una crida a evitar aglomeracions i demana "evitar el transport privat"

Una aula buida.
Una aula buida. | Europa Press
09 de setembre del 2020
Actualitzat el 14 de setembre a les 11:34h
Prop de 40.000 alumnes comencen aquest dilluns 14 el curs 2020-2021 a les escoles de Terrassa, marcat per l'emergència sanitària de la Covid-19 i les restriccions associades. En aquest sentit, malgrat que les competències educatives corresponen a Educació, l'Ajuntament de Terrassa ha elaborat un protocol per a la ciutat i els seus centres.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, i la tinent d'Alcalde de Territori, Lluïsa Melgares, han participat aquest dimecres en una roda de premsa en què han desgranat les claus de l'inici del curs escolar 2020-2021 a la ciutat. Només començar la seva compareixença, Ballart ha parlat d'"un dels reptes més importants que afronta la ciutat".

Els representants del govern municipal han insistit en el "gran esforç pressupostari" per netejar i desinfectar escoles i la dotació de material de protecció i prevenció per part de l'Ajuntament i el departament d'Educació. A més, han demanat que "preferiblement" els nens haurien de portar una ampolla d'aigua per evitar beure d'aixetes. També s'han mostrat favorables a practicar PCR massives a alumnes i personal.

A més, han incidit en l'aposta pel transport sostenible per evitar aglomeracions i reduir l'afluència de transport privat, que "gairebé es troba al nivell d'abans del confinament", segons Melgares, qui ha instat les famílies a "evitar circular en cotxe, i menys pel Centre". La regidora ha recordat que amb la T-16, els menors de 16 anys compten amb el transport públic gratuït a tota la ciutat.

Més professors; ràtios més baixes

Teresa Ciurana ha avançat que la ciutat incorporarà 197 professors per al nou curs, a part de mig centenar d'educadors socials, integradors i tècnics d'educació. La regidora ha afirmat que "no es té constància de cap positiu als claustres de professors", pel que "tots els centres obren la data establerta".

Amb aquesta ampliació de personal, ha assegurat que el 80% de classes de primària podran mantenir la ràtio de 20 alumnes per professor. A l'ESO, on la ràtio és de 30 alumnes per classe, no es produeixen canvis, però hi haurà classes telemàtiques, pel que el contacte entre estudiants es reduirà.

Un pla de reobertura propi per a cada escola

Tal com ha explicat Ciurana, cada centre educatiu de la ciutat ha elaborat un pla de reobertura propi "a part d'un altre en cas de confinament i tancament". Ambdós documents, que es poden trobar a les webs dels centres, han estat prèviament aprovats pels respectius escolars.

Per això, ha remarcat que "les escoles són segures" i ha agraït la tasca als "professors i tècnics de manteniment" per la seva professionalitat i per "donar garanties" en escoles tancades durant sis mesos. En aquest sentit, Ballart ha afirmat que Terrassa "està preparada per començar el curs amb "la màxima normalitat possible" i ha posat com a exemple els casals d'estiu, on s'han registrat vuit positius entre més de 2.700 persones i amb cap contagi entre aquestes.

Més beques menjador i més oferta

Tal com ha explicat Ballart, l'Ajuntament de Terrassa ha rebut un total de 5.845 sol·licituds de beques menjador per al curs actual, més de mig miler més que l'any passat. D'aquestes se n'han aprovat 4.384, que, com a novetat, rebran ajudes per cobrir entre el 70 i el 100% de l'import dels àpats de l'alumne.

Les escoles bressol, "molt més segures" que la resta d'escoles

Terrassa compta amb 11 llars d'infants de titularitat municipal. En aquestes, Teresa Ciurana ha assegurat que "són molt més segures". En aquest sentit, ha explicat que s'han situat tanques per sectoritzar els patis, s'han adequat espais per a assegurar el descans dels nens i s'han adquirit termòmetres per a nens i pares.

D'altra banda, enguany tots els alumnes d'aquests centres podran quedar-s'hi a dinar sense llistes d'espera, eliminant així "una anomalia" que només permetia donar menjar al 60% dels usuaris. Per donar cobertura en aquest servei, Ciurana ha anunciat la contractació de 26 monitors. 

10 escoles utilitzaran espais per a l'esbarjo i classes d'Educació Física

Per assegurar-se del compliment de les distàncies de seguretat entre alumnes, 12 centres de Terrassa utilitzaran espais municipals com jardins i parcs per al pati i algunes classes d'educació física. A més, els instituts Montperdut i el Cavall Bernat han demanat espais i l'Ajuntament "ho està estudiant".

És el cas de l'institut Les Aimerigues, que utilitzarà la plaça d'Icària per a educació física, El Cim, que farà ús de la zona de jocs del parc de Sant Jordi, La Roda, que utilitzarà el parc de Vallparadís, l'Avet farà el mateix amb la Casa Alegre de Sagrera, l'escola Abat Marcet utilitzarà la plaça de la Cultura, l'escola de Ponent utilitzarà l'espai públic de la part davantera per a l'esbarjo.

D'altra banda, l'Escola Airina utilitzarà la plaça annexa per a l'esbarjo, l'escola Montserrat farà servir el poliesportiu del barri pel pati i les classes d'educació física i alguns grups de l'Anxaneta utilitzaran el parc de Can Roc pel pati els divendres.

L'institut escola Sala i Badrinas, el cas "més complicat" entre els dos centres que han demanat espais per fer-hi classe

Només dos centres escolars de la ciutat han sol·licitat espais per a dur-hi a terme classes. Es tracta de l'insitut escola Sala i Badrinas i l'escola Crespinell. El primer es tracta d'un cas "molt complicat" perquè es troben en mòduls, segons Ciurana, tot i que les obres de les noves instal·lacions "funcionen a bon ritme".

Per a aquest últim, l'Ajuntament ha posat a disposició l'escola d'Art i Disseny, l'escola oficial d'Idiomes en horari de matí i l'arxiu municipal. Ara, explica, "el centre ha de decidir com en disposa". D'altra banda, l'escola Crespinell utilitzarà dues aules de l'escola Font de l'Alba.

Entrades esglaonades amb carrers tallats a 15 escoles

Tal com ha detallat la regidora Lluïsa Melgares, les entrades i sortides s'esglaonaran tant al matí com a la tarda. D'aquesta manera, de 8.15 a 9.15 h i de 14.30 a 15.30 h, els alumnes accediran als centres i de 12.30 a 13.15 h i de 16.30 a 17.15 en sortiran. La tinent d'alcalde ha instat les famílies a "aparcar a dues cantonades dels centres o dirigir-s'hi amb bicicleta o a peu" a més d'incidir en la idea d'"un adult per criatura".

Amb relació a l'accés a les escoles, Ballart ha parlat del "moment més delicat de la tornada a l'escola i ha demanat "evitar grups de tertúlies". 72 policies vetllaran pel compliment de les mesures i la seguretat en aquests horaris. Melgares ha definit l'actuació com a "la major del país percentualment". Serà aleshores quan diversos trams de 15 carrers de la ciutat es tancaran per facilitar el trànsit d'alumnes, als quals l'Ajuntament recomana que acompanyi només un para o mare o tutor. Es tracta de vies amb accessos a les escoles, que són els següents:

Escola Abat Marcet: carrer d'Eduard Martina entre l'avinguda de l'Abat Marcet i el carrer Lleida.

Escola Andersen: carrer de Pérez Galdós entre Ramón y Cajal i carrer de Colom.

Col·legi Martí: carrer del Doctor Ferran entre carrer Manresa i rambla Francesc Macià.

Escola Anxaneta: carrer Alcoi entre els carrers Castilla i Jocs Olímpics

Escola França: carrers Pi y Margall i Frederic Soler entre l'avinguda del Vint-i-dos de Juliol i el carrer Ausiàs March

IES Terrassa: carrer de Pi y Margall i Frederic Soler entre l'avinguda del Vint-i-dos de Juliol i el carrer Ausiàs March

Escola Marquès i Casals: vial lateral de l'avinguda Vallès entre l'avinguda de Béjar i l'avinguda Francesc Macià

Escola Ponent: carrer de Rafael Campalans

Escola Salesians:  carrer de Maria Auxiliadora entre la carretera d'Olesa i el carrer Sant Lluís

Escola Sant Josep: carrer de Tàrrega entre els carrers Borges Blanques i Solsona

Escola Serra de l'Obac: carrer Borges Blanques entre carrer Castellterçol i avinguda Lacetània

Escola Tecnos: carrer de Sant Jaume

Escola Bisbat d'Ègara: carrer Sant Marià entre els carrers Baldrich i Topete

Escola Maria Galí: carrer de les Vinyoles