Ciutadans durà a ple les ocupacions i «la important falta d'habitatge públic» a Terrassa

La formació taronja planteja la creació d'un cens de pisos ocupats i situen els grans tenedors com a "actors fonamentals" per ampliar l'oferta de pisos socials

LaTorre
10 de setembre del 2020
El grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Terrassa ha anunciat diverses mesures que proposarà al ple municipal de setembre per "frenar les ocupacions delictives i augmentar l'habitatge públic de lloguer a la ciutat.

Segons el regidor de la formació David Aguinaga, l'objectiu es basa en "ampliar el parc de pisos socials a través de diverses iniciatives com que l'Ajuntament negociï amb els grans tenedors d'habitatges la cessió de part del seu parc de pisos". A més, la formació planteja l'elaboració d'un cens d'habitatges ocupats "per diferenciar els que s'usen per necessitat d'aquells que es destinen a fins delictius".

Aguinaga insisteix que Terrassa "sofreix un important dèficit d'habitatge públic, que suposa un 1,7% del total). Per això, es proposen que l'Ajuntament afronti "aquest problema greu de manera diligent i àgil" fins assolir el 15%. En aquest sentit, apunten als "grans tenedors, fons d'inversió i SAREB" com a agents "fonamentals" per aconseguir-ho.

Segons el Pla Local d'Habitatge, tal com exposa Ciutadans, el 2017, Terrassa comptava amb uns 1.400 pisos ocupats per 3.459 persones. Segons el regidor taronja, aquesta xifra "va en augment des de llavors perquè l'abundància de pisos buits anima a venir a gent d'altres municipis".

D'altra banda, la proposta vol instar a la Generalitat a retirar de manera immediata el Decret llei 1/2020 que modifica el Decret llei 17/2019, aprovat en relació amb les mesures urgents per a millorar l'accés a l'habitatge. També demana al Govern d'Espanya, a la Fiscal General de l'Estat i al conseller d'Interior de la Generalitat a promoure la instrucció per a donar la màxima seguretat jurídica a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, incloent-hi a les Policies Locals, per a poder accedir, registrar i identificar als ocupants en immobles quan existeixen indicis raonables de la comissió de delictes.

Finalment, el text també inclou insistir al govern espanyol "la promoció de totes les reformes legals necessàries per a defensar la propietat privada, garantir la convivència i la seguretat ciutadana i lluitar contra l'ocupació il·legal d'habitatges".