El curs començarà amb 800 professionals de baixa a escoles i instituts

Educació ha incorporat 8.162 nous treballadors per a les escoles i no descarta contractar-ne més

Alumnes de tercer de primària de l'Escola Rocaprevera
Alumnes de tercer de primària de l'Escola Rocaprevera | Adrià Costa
Bernat Surroca / Andreu Merino
07 de setembre del 2020
El curs escolar començarà amb 800 treballadors dels centres de baixa. La xifra engloba docents i professionals d'administració i serveis i representa tots aquells treballadors que van manifestar al juny vulnerabilitat per assistir als centres en el context epidemiològic actual. 

Del total de 12.800 persones que van manifestar vulnerabilitat, el Departament d'Educació ha informat que 1.700 requerien una adaptació del lloc de treball. Les 800 baixes corresponen a aquelles persones que han vist com el seu lloc de treball no s'ha pogut adaptar a la seva vulnerabilitat.

Aquestes baixes es cobriran amb substitucions, tal com ha indicat el conseller, Josep Bargalló. També es cobriran amb substituts els llocs dels treballadors que hagin d'abandonar el centre per raons epidemiològiques de prevenció.

El conseller, Josep Bargalló, ha informat que enguany s'han contractat 8.162 nous professionals per a les escoles i no ha descartat incorporar-ne més un cop hagi començat el curs.

Bargalló ha insistit que l'escola serà el lloc "més segur" per als infants fora de casa seva quan comenci el curs el 14 de setembre. Bargalló ha defensat que s'han pres mesures per garantir la seguretat, la prevenció, la traçabilitat. El control i el seguiment i ha posat l'accent en l'ús de mascaretes, la distància de seguretat, la higiene de mans, el control de temperatura i la ventilació dels espais.

"Podem fer que sigui un curs millor. De les dificultats en podem fer avenços significatius", ha assegurat el conseller. Bargalló també ha reivindicat que la Generalitat va dictar les primeres instruccions per a l'inici de curs el 3 de juliol. "Molt abans que altres administracions de l'Estat i Europa", ha dit.

L'ús de mascareta serà obligatori sempre per a totes les persones que treballin i estudiïn als centres de secundària, batxillerat, formació professional i formació d'adults. En el cas d'infantil i primària la mascareta s'haurà de fer servir a les aules sempre que la situació epidemiològica del territori on estigui el centre ho requereixi. 

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha situat com a "mesura clau" els grups de convivència estable. El conseller ha admès que com més petits siguin els grups-classe millor, però ha remarcat que per damunt del nombre és més important "l'estabilitat del grup". "Tots els plans dels centres garanteixen l'estancabilitat dels grups", ha deixat clar, i ha assegurat que tots els centres han treballat per tenir grups "molt més reduïts" que en l'any anterior. "Farem tot l'esforç perquè els grups siguin reduïts, però el més important és que els grups siguin estables. Això és la clau", ha insistit.

Bargalló ha assegurat que la majoria de centres tenen unes ràtios "molt baixes". El conseller ha xifrat en un 70% els grups de l'educació pública que tenen unes ràtios de 20 alumnes o menys per grup-classe.

Bargalló també ha explicat que es farà un cribratge poblacional des de la tercera setmana de setembre prioritzant les escoles on hi hagi casos. Aquesta qüestió es detallarà demà en una compareixença conjunta amb Alba Vergés i Josep Maria Argimon. Bargalló ha remarcat que les reunions han de ser telemàtiques.

"L'evolució de la pandèmia i de la situació sanitària farà que en cada moment es vagi ajustant i matisant les mesures. Serà un curs de constant adaptació", ha explicat el titular d'Educació.