«Volem gestionar lliurement uns recursos que són més necessaris que mai»

L'alcalde de Terrassa ha participat aquest dimarts al matí en una trobada telemàtica entre una trentena d'alcaldes de l'Estat que rebutgen a l'acord entre Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Provincies

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la reunió d'aquest dimarts.
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la reunió d'aquest dimarts. | Ajuntament de Terrassa
NacióDigital
01 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:55h
Tal com explicava LaTorre dies enrere, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha participat aquest dimarts al matí en una reunió entre una trentena de ciutats de l'Estat contràries al model d'ajudes per la Covid-19. Aquesta ha estat la primera trobada -virtual- d'uns municipis que ja van firmar un acord mostrant el seu desacord per l'acord entre Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Per a Ballart, tal com ha exposat en la reunió "la solució més justa, i també més simple, és retornar als ajuntaments les capacitats de disposar lliurament del seu superàvit econòmic". En aquest sentit, ha assegurat que sense aquesta acció, els municipis "corren el risc de tornar a ser castigats, com en l'última crisi", de les conseqüències econòmiques i socials del coronavirus.

A la trobada s'ha acordat emetre un comunicat on s'exposa el rebuig a l'entesa entre les dues institucions. En aquest sentit, es defensa que aquest últim "és injust i vulnera els principis entre municipis i ciutadania". A més, l'escrit considera que l'acord "vulnera l'autonomia financera" de les entitats locals i reclama reobrir el procés de diàleg amb Hisenda per negociar uns nous criteris de repartiments basats en la "d'igualtat i solidaritat" com consideren que sí que s'ha fet amb les ajudes a les autonomies.
 
En la seva participació en la reunió, Ballart ha volgut remarcar que «l’escenari que planteja la crisi sanitària actual suposa un sobreesforç a les finances municipals en molts àmbits, com l’habitatge, els serveis socials o els serveis de salut, a més de la reducció d’ingressos que s’està patint». "No només volem disposar de manera immediata d’uns recursos econòmics que són més necessaris que mai, sinó també poder-los gestionar lliurement, en funció de les mateixes necessitats", ha conclòs el batlle egarenc.

Els alcaldes signants constaten que el decret que recull l'acord no té prou majoria per ser convalidat al Congrés i per això reclamen al govern espanyol que deixi "d'intentar tramitar-lo" posteriorment com a projecte de llei. Per això, sol·liciten que s'obri "immediatament" un procés de diàleg amb el ministeri capitanejat per la ministra María Jesús Montero.

Per a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "és millor anar a un nou decret". Segons ha explicat, la idea és que el segon decret mantingui el fons de 5.000 milions d'euros però es desvinculi dels romanents i sigui un model similar al fons extraordinari de 16.000 milions destinat a les autonomies.

A la videoconferència hi han participat, a més de Ballart, els alcaldes d'Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella (Màlaga), Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón (Madrid), Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde (Tenerife), Terol, Torrelavega (Cantàbria), València i Saragossa. Entre aquests municipis hi viuen més 11 milions, gairebé una quarta part de tota la població de l'Estat.

Comunicado Conjunto 31-C by naciodigital on Scribd